Sesam, Sesam på Instagram + interview med Blogmag

Det er lidt stille her på bloggen - men det er ikke fordi jeg ikke fylder mig med gode og lækre sager.

Følger du mon med på Instagram (LuiseSesamSesam)? Der lægger jeg jævnligt billeder ud af lækre små sager, jeg støder på i min søde og velsmagende hverdag. Livet her er både sødt, syndigt, sprødt, blødt, sundt og godt. Lidt af alt det godt!

Og hvis du har lyst til at lære lidt mere om mig, bloggen og maden, kan du lægge vejen forbi Blogmag, som i løbet af sidste uge lavede det her meget fine interview med mig. 

Jeg håber, at I har det dejligt derhjemme. Jeg nyder i hvert fald livet herovre, spiser masser af god mad, laver fis og ballade - og så studerer jeg selvfølgelig også :)  

Hav det godt så længe!  Vi skrives ved!

 /Luise

 

San Francisco Street Food Festival

I kan tro, at jeg nyder livet her i det store Amerika.

Her er lidt billeder fra San Francisco Street Food Festival, og som I kan se, har jeg ikke kedet mig. Selve festivallens koncept var rigtig fedt, og ligeledes var maden. En masse af byens restauranter, bagerier, isbutikker, slagtere, kafferisterier og andre gourmander havde hver deres bod, hvor de solgte både en small bite, bigger bite  og drink  til meget rimelige priser. Det vil sige, at man både havde penge, tid og appetit til at prøve en masse forskelligt. Og så er alt jo, som det skal være!

Ovenfor til venstre er det en indisk chicken tikka masala burrito - grundlæggende bare en portion chicken tikka masala og en god omgang ris svøbt i en tortilla wrap. Simpelt og slet ikke dårligt. Til højre er det en Thai Iced Tea, som jeg ærligt talt ikke ved hvad er - udover velsmagende. Den er kold, lidt sød og en smule krydret. Har aldrig prøvet noget lignende, men det var bestemt ikke dårligt. Og se lige farverne!

Nedenfor er det henholdsvis iskolde mangolassi  og lune, svampede cheesebread. Cheesebread er, som navnet indikerer, en kombination af brød og ost - masser af ost. Osten (en mild en af slagsen) er bagt som en del af dejen, hvilket resulterer i en meget tæt og intens lille bolle, der smager dælens godt af både brød og ost på én gang.  

 

Og sidst men ikke mindst min favorit: State Bird Provisions'  Hand pulled burrata with garlic bread - eller Crispy garlic bread, topped with burrata cheese. Burrata er en form for cremet mozzarella, og er altså ret mild. Den gjorde det virkelig godt på toppen af et sejt, sprødstegt hvidløgsbrød, der blev både foldet og stegt lige for øjnene af mig. Jeg vil prøve at lade billederne tale for sig selv og nøjes med at sige "Mums"!

Husk, at du kan følge mig på Instagram LuiseSesamSesam , hvor jeg noget hyppigere poster billeder af små, spiselige sager fra min hverdag. 

/Luise

Sesam, Sesam - nu på Instagram

Bum bum, så er jeg også med på noderne. Som jeg fortalte i sidste indlæg, kommer jeg til at være i USA det næste gode stykke tid - hvilket betyder, at der kommer til at være lidt længere mellem indlæggene her på bloggen.  
Til gengæld har jeg nu oprettet min Instagram LuiseSesamSesam, hvor du kan følge med i, hvad jeg støder på af gode, søde, sunde, underlige, vilde, sjove, sjældne, interessante, lækre, inspirerende og måske endda syndige sager. Billedet ovenfor er mit første Insta-post, og den lille syndige sag falder vist inden for så godt som alle andre kategorier end "sund" ;) Jeg kan i hvert fald love, at det ikke er sidste gang, jeg har sat tænderne i sådan en lækker sag. 
 Vi skrives ved - forhåbentligt også på Instagram! Jeg vil elske at dele mine amerikanske godbidder med jer, og håber meget, at I har lyst til at følge med. 

Kh Luise

 

Lidt om fremtiden ... i USA

Fremtiden kommer til at byde på lidt forandringer her på bloggen.

Jeg afsluttede jo gymnasiet her til sommer, og det betyder nye eventyr. For mit vedkommende bliver eventyret et amerikansk et af slagsen; jeg er netop ankommet til San Francisco, hvor jeg vil tilbringe det næste gode stykke tid. Det betyder, at aktiviteten kommer til at svinge lidt her på bloggen, og at indlæggene kommer til at være lidt anderledes. Især fordi jeg ikke kommer til at have noget køkken. Det vil sige, at det kommer til at være sparsomt med reelle opskrifter. Til gengæld kan jeg love, at når jeg går på kulinarisk eventyr i San Francisco, vil I blive de første til at høre (og se) om det :) 

Som I kan se på billederne nedenfor, har de første dage ikke været kedelige. Sandwichen er fra Tartine Bakery - hvor jeg godt tør love, at jeg kommer igen - og salaten er fra en japansk food truck. Sjovt koncept - og slet ikke dårligt. 

Jeg håber, at I fortsat har lyst til at følge med her på bloggen eller på min nyoprettede Instagram LuiseSesamSesam , som jeg vil forsøge at opdatere med små amerikanske godbidder til jer :)  

Jeg glæder mig til at dele mit eventyr med jer!  

/Luise

Pizza med mascarpone, rocula, stærk salami, pesto og parmesan

Her kommer blot en simpel lille opskrift. Men det er til gengæld en af mine absolutte favoritter. Og uden tvivl min absolutte yndlingspizza.

Den må siges at være kraftigt inspireret af pizzaen Ventricina Piccante, som er på menukortet hos Costa Smeralda i Gentofte. Den er toppen. Og den hjemmelavede version er mindst lige så god. Det giver jo lige noget ekstra, når man selv smører mascarponen på og tager den varme pizza direkte fra ovnen.

Den her pizza er min fars speciale - og min faste forespørgsel, når jeg har lov til at lave bestillinger ;) 

Pizza med mascarpone, rocula, stærk salami, pesto og parmesan (fyld til 2 pizzaer) 

Jeg kommer ikke med nogen opskrift på pizzadej her. Det kan findes mange andre steder. Jeg kan godt lide, når pizzaer er tynde og sprøde, og jeg har god erfaring med Claus Meyers pizzadej fra bogen Meyers Bageri.  Uanset hvilken dej vi bruger, bager vi altid vores pizzaer på en pizzasten i ovnen ved meget høj varme - gerne undervarme for at få en sprød bund uden en brændt top. 

Fyld 

  • 1 bæger mascarpone 
  • Ca. 1 tsk tørret oregano
  • evt. et skvæt fløde
  • 1 bakke rocula, skyllet
  • ca. 18 skiver god stærk salami (fås fx hos mange italienske pizzeriaer) 
  • Grøn pesto (gerne hjemmelavet - og ellers kan jeg godt lide Løgismoses pesto, som sælges i Netto) 
  • Parmesan  
  • Salt

Rør mascarponen med tørret oregano, salt og eventuelt et skvæt fløde, hvis det er nødvendigt for at mascarponen er blød og smørbar. 

Fordel halvdelen af mascarponen på en af de udrullede pizzadeje. Pas på ikke at komme osten helt ud til kanten, da den så vil smelte ud over kanterne. Bag den hvide pizza, til osten har fået lidt farve. Tag den ud af ovnen, og fordel halvedelen af roculaen, halvdelen af salamien, en god sjat pesto og et godt drys friskrevet parmesan på den. 

That's it!  

Som sagt: Uden tvivl min favorit.  

Hav en dejlig weekend!  

/Luise

 

Pasta med spinat, ricotta og varmrøget laks

Forleden havde jeg låst mig selv ude. Og min familie var i sommerhus. Ligeledes var naboerne med ekstranøglen. Fantastisk timing.

Jeg havde altså lige et par timer, jeg skulle fordrive, mens jeg ventede på min redning og en åben dør. Som jeg blev mere og mere sulten, besluttede jeg mig for at begive mig ud på en længere vandre- og indkøbstur. Så kunne jeg trods alt få lidt mad på bordet - på trods af det ferie-tømte køleskab. 

Jeg gik hele vejen til supermarkedet og fantaserede om varmrøget laks. Da min mave efterhånden rumlede godt og grundigt, besluttede jeg mig for, at en portion mættende fuldkornspasta måtte gøre laksen følgeskab. Den her ret var hvad jeg endte ud med, og mums, hvor var det godt efter flere timer på gaden.

Jeg gentog faktisk successen et par dage senere, da min familie var kommet hjem igen, og de var også ganske begejstrede - selvom vi denne gang brugte koldrøget laks. Begge dele går jo helt fint i spænd med spinaten - og ricottaens cremede konsistens klæder det hele. 

Pasta med spinat, ricotta og varmrøget laks (2-3 personer) 

  • 400 g frossen spinat 
  • 25 smør
  • 35 g parmesan, finrevet
  • 100 g ricotta  
  • 150 g varmrøget laks - delt i mindre stykker
  • Salt og peber
  • 300 g tørret pasta (gerne penne - og gerne fuldkorn, hvis du lyster)

Tø spinaten, og vrid den for væske. Kog pastaen efter pakkens anvisning i godt saltet vand. Det er en god tommelfingerregel, at kogevandet skal smage som havvand, inden du smider pastaen i. 

Smelt smørret i en dyb pande (lad det ikke brune), og steg spinatenheri i et par minutter. Vend ofte i spinaten, og salt det godt (husk at saltmængden skal række til hele den færdige pastaret). Hæld den færdigkogte pasta ned til spinaten, og vend begge dele med alle de resterende ingredienser inklusiv et godt drys friskkværnet peber. Smag retten til. 

Server pastaretten med et ekstra drys friskrevet parmesan og friskkværnet peber. 

Velbekomme!  

/Luise

Seje nøddebunde med vanilje-skyr og solbærsylt

Jeg fik lige pludselig lyst til noget sødt forleden... så da min mor kom hjem fra arbejde, duftede der pludseligt dejligt af ristede hasselnødder og sød vanilje.  Vi havde et par dage forinden været på besøg hos min onkel og tante, hvor  min lille fætter og jeg havde plukket bunkevis af solbær i deres have. Det blev til en lækker omgang solbærsylt, der kom på toppen af desserttallerkenen. 

Det var rigtig lækkert, og med det i tankerne, kunne min mor ikke afholde sig fra at lave en portion hjemmelavet solbærsyltetøj, så snart vi selv kom hjem. Jeg klager bestemt ikke. Syltetøjet har vi brugt på både yoghurt, knækbrød og morgenboller, og den sidste klat kom altså på disse kager. Det fungerer super med solbærenes syrlige smag, som går godt med den lidt sødere bund og vanilje-skyr samt nøddebundens ristede nøddesmag. 

Hvis man - som jeg  - har solbærsyltetøjet lavet på forhånd, er den her kage meget hurtig at lave. Vaniljeskyren kan laves på 2 min, og bunden er ligeledes både simpel og hurtig. Perfekt til en impulsiv sommerdessert :) 

Nøddekager med vanilje-skyr og solbærsylt (4 runde kager som på billederne) 

Nøddebunde

  • 2 æggehvider 
  • 2 dl sukker
  • 75 g kiks (fx TUC eller Digestive)  
  • 100 g hasselnødder
  • 1 tsk bagepulver
  • Lidt salt (medmindre du har brugt TUC-kiks)  

Hasselnødderne: Spred nødderne på en bageplade, og bag dem i 5-10 min ved 175 °C - indtil skallen løsner sig. Tag nødderne ud, hæld dem over på et viskestykke, og fold viskestykket som en bylt om nødderne. Hold nu om lukningen, mens du kører nødderne i viskestykket rundt i den anden håndflade. Fortsæt i lidt tid, indtil de fleste nødder er nogenlunde afskallede.

Selve bunden: Pisk æggehviderne stive, mens du tilsætter sukkeret lidt ad gangen. Knus kiksene, hak hasselnødderne (lidt groft, så der stadig er mærkbare hasselnøddder i bunden), og bland begge dele med bagepulver og salt. Vend blandingen med sukker/æg. 

Put bagepapir i en 25 x 25 cm bradepande, og hæld dejen heri. Bag den i ca. 20-25 min min ved 175 grader varmluft. Lad kagen køle helt af, og udstik herefter 4 runde kager af den store bund. 

Vanilje-skyr

  • 3 dl skyr
  • ca. 2 tsk flormelis, sigtet
  • ca. 2 tsk vaniljesukker, sigtet

Bland skyr med de to slags sigtet sukker, og bland det. Smag vaniljeskyren til for mere flormelis og vaniljesukker. 

Solbærsylt

  • 200 g solbær
  • Ca. 130-150 g rørsukker

Bland bær og sukker i en gryde, og lad det trække, indtil sukkeret har trukket noget af væsken ud af solbærene. Varm det op, og lad det koge, til syltetøjet har den rigtige konsistens. Smag til for sukker, og lad det så køle af. 

Fordel vaniljeskyren på nøddebundene, læg en fin klat solbærsyltetøj ovenpå, og server ellers kagerne med det samme :) 

Hav det godt så længe!  

/Luise

Sommerlig røræg med rygeost, tomat, basilikum og tomatsalsa

Hvis man ikke laver lækker morgenmad her i sommerferien, hvor man har masser af tid, og hele danmark oser af overskud og afslapning, så ved jeg ikke, hvornår man gør det. 
 
Jeg lavede den her røræg forleden, da min mor var på arbejde, og jeg havde tid til at nyde en dejlig sommermorgen (eller sen formiddag som det vist blev til.... men sådan er det jo i ferier :)).
 
Jeg ville egentligt have lavet den med gedeost, men jeg kunne ikke finde en gede-friskost, der smagte kraftigt nok, så jeg hoppede over til rygeosten, hvilket var ganske fint. Den smagte ikke vildt tydeligt igennem, men den gav røræggen en lækker let røget smag samt en cremet konsistens. Tomatsalsaen er dejlig frisk til, og med et par sprøde, hårdristede skiver rugbrød har du en lækker, nem og sommerlig morgenmad.  
 
Jeg håber, at du nyder sommeren, hvorend du er. Jeg sidder selv herhjemme i Danmark - men jeg brokker mig bestemt ikke. Med det vejr vi har, kunne jeg slet ikke forestille mig et bedre sted at være :)  
 

Sommerlig røræg med rygeost, tomat, basilikum og tomatsalsa (1 person) 

 
 Tomatsalsa
  • 4 san marzano tomater, skåret i mindre stykker
  • 2 tsk finhakket salatløg
  • ca. 15 friske basilikumblade, snittet i strimler
  • 2 tsk olivenolie
  • salt

Bland alle ingredienserne, og lad salsaen trække, mens du laver resten.  

Røræg 

  • 3 æg
  • 2 spsk mælk
  • 2-3 san marzano tomater, befriet for kerner og skåret i mindr stykker
  • Ca. 15 friske basilikumblade, revet i mindre stykker
  • 2-3 spsk rygeost
  • salt og peber
  • Smør til stegning

  • Evt. et par skiver hårdristet rugbrød

Rør æg, mælk, salt og peber sammen. Smelt smørret på en pande, og hæld æggemassen på. Rør ved middel varme konstant i æggene, til de akkurat er nogenlunde faste. Tag panden af varmen og rør tomater, basilikum og rygeost i. 

Hæld salsaen over røræggen, og spis den eksempelvis med hårdtristet rugbrød. 

Nyd sommeren! 

/Luise

Vinderen af sommerkonkurrencen

Så er vinderen af sommerkonkurrencen fundet!  

Men først og fremmest tak for alle jeres fine kommentarer. Det er dejligt at høre, at vi er MANGE, der er glade for jordbær, koldskål og is om sommeren :)  

Den heldige vinder blev Jacob Stoumann Fosgrau (deltager nummer 31), der nu kan glæde sig til at modtage 10 bøtter is fra Carte D'or samt en køletaske. Hvem kunne ikke bruge det her i sommervarmen? :) 

Tillykke til Jacob. Du bliver kontaktet på email :)

Fortsat god sommer! 

/Luise

 

Sommerkonkurrence

Så er det tid til årets sommerkonkurrence! 

Som jeg nævnte i sidste indlæg (luksus-smoothie med bær og lime), modtog jeg forleden Carte D'ors to nye isvarianter - en jordbærsorbet og en vaniljeis. Jeg var gladest for vaniljeisen. Den havde en dejlig rund smag samt en både luftig og crèmet konsistens. Begge is kom i små fikse bøtter på 450 ml, så det er nemt lige at snuppe den med under armen, når man skal ud til solstolen eller en tur på stranden.

I samarbejde med Carte D'or udlover jeg nu 10 bøtter af Carte D'ors to nye is samt den fine køletaske fra H&M, som du kan se på billedet. Den kunne jeg egentligt også godt tænke mig en af selv ;)  

Det eneste du skal gøre for at deltage i konkurrencen er at skrive en kommentar, hvori du fortæller mig din yndlings sommerspise. Husk også at skrive din email-adresse, så jeg kan kontakte dig, hvis du er den heldige vinder :) 

Jeg finder en vinder d. 23. juli. 

Jeg glæder mig til at høre jeres svar. Nyd nu sommeren og det dejlige vejr :) 

Tak til Carte D'or! 

 /Luise

Luksus-smoothie med bær og lime

Nu er det sommerferie. Solen skinner, solbrillerne er pudsede, og liggestolene fundet frem. Det er vist det, man kalder sommer, er det ikke? Når solen bager sådan, findes der intet bedre end noget koldt og læskende, vel?  Tænker du mon også 'smoothie' nu?

 Det gjorde jeg i hvert fald forleden, da jeg modtog prøver på Carte D'ors nye jordbærsorbet og vaniljeis. Vaniljeisen var klart min favorit; den var crèmet og luftig og havde en rund og dejlig smag af vanilje. Dejligt. 

Men, men, men.... Jeg er og bliver ikke så god til at spise is. Ikke at jeg ikke kan lide det. Af mærkværdige årsager strander det bare altid i min fryser.

Smoothie derimod - det mestrer jeg.  Så med to nye bøtter is i hånden, valgte jeg at smide en god klat vaniljeis i min smoothie. Resultatet var mere en fyldig og cremet smoothie. Ikke værst. Det lille twist af lime er sjovt og lækkert som en lille variation over den velkendte bær-smoothie. 

Lyder det ikke meget dejligt med lidt kold is i sommervarmen? Hvis du holder øje med bloggen de næste par dage, kan jeg bestemt ikke udelukke, at jeg giver dig chancen for at få fingrene i din egen is til de varme sommerdage - og endda i rigelige mængder :) 

Luksus-smoothie med blandede bær og lime (2 personer) 

  • 300 g frosne blandede bær (eller hindbær eller brombær)
  • 100 g vaniljeis  
  • 1 banan
  • 1 dl æblejuice
  • 1 dl mælk (kan evt. erstattes med endnu en dl æblejuice) 
  • 1 spsk akaciehonning
  • 1 tsk vaniljesukker
  • Finrevet skal af 1/4 -½ usprøjtet lime  

Blend alle ingredienserne. Smag til, og tilsæt evt. mere væde, hvis smoothien er for fast.  

God fornøjelse! 
... og husk at holde øjne og ører åbne - måske rammer sommer-is-konkurrencen snart :) 

/Luise

Jordbær-rabarbercrumble

Nu er det både sæson for jordbær og rabarber, så det kalder næsten på en jordbær-rabarbercrumble. Hos mig er vi ret store fans af crumble, fordi det altid smager skønt, er superhurtigt at lave og kan varieres på tusindvis af måder. Den her blanding af jordbær og rabarber er velkendt, og den fungerer jo altid godt. Jeg puttede havregryn, brun farin og kokos i den her crumble, hvilket fungerede godt og gav crumblen en lidt mere karamelagtig smag samt ekstra bid. 

Vi spiste crumblen til dessert forleden aften. Efter en dejlig sommermiddag på terrassen, rykkede vi ind for ikke at blive ædt op af myg og mitter, men selvom crumblen blev serveret indendørs, bragte duften af jordbær og rabarber sommer i luften. 

Jeg har ikke været så aktiv de sidste par uger, men måske fortæller billedet nedenfor hvorfor? 

Har du mon lagt mærke til de mange fine hvide huer den sidste uges tid? Jeg har været så heldig at bære rundt på en af dem. 

.... Ihh, hvor er vi glade :)  

Jordbær-rabarbercrumble (ca. 8 personer)  

Jordbær-rabarbergrød:  

  • 500 g rabarber, skåret i stykker på 1-2 cm
  • 125 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 250 g jordbær, i kvarte eller halve

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og brug en kniv til at mase dem med lidt af sukkeret, til vaniljekornene er spredt. Bland rabarber, sukker, vaniljesukker og de tømte vaniljestange i en gryde, og lad det trække (uden at blive opvarmet) i ca. 45 min, til sukkeret har trukket lidt af rabarberens væske ud. Bring herefter det hele i kog, og lad det simre i 10-15 min, til rabarberen er blød, men ikke udkogt. Sluk for blusset, og bland de friske jordbær i rabarbergrøden. 

Crumble

  • 100 g sukker
  • 125 g mel
  • 75 g havregryn
  • 25 g kokosmel
  • 50 g brun farin
  • 1/4 tsk fint salt
  • 150 g smør (ikke nødvendigvis helt køleskabskoldt)

Bland alle de tørre ingredienser. Skær smørret i mindre tern, og brug fingrene til at gnide det ind i de tørre ingredienser, indtil du har en ensartet crumble. Fordel jordbær-rabarbergrøden i et 24x24 cm keramisk fad, og smuldr crumblen herover. Bag det i ca. 15 min. ved 180 grader varmluft - indtil crumblen er gylden.

Spis crumblen lun med eksempelvis med friske jordbær og cremefraiche eller flødeskum. 

Velbekomme!

/Luise

Fedtfattig tunsalat med hytteost og gulerod

Her er et lille hurtigt tip til en nem, sund og lækker frokost. Jeg er glad for tun og ret begejsret for tunsalat som en god frokost i weekenderne (eller på hjemmedage i læseferien - og dem er der mange af for tiden). Det bliver tit bare lidt improvisation, ud fra hvad køleskabet nu byder på, men der er da nogle nogenlunde faste indslag. Blandt andet skal der jo noget i for at give tunsalaten dens cremede konsistens. Ofte er det cremefraiche, mayonnaise, yoghurt eller en blanding heraf, men de sidste gange har jeg vovet mig ud i noget nyt. 

Jeg har genopdaget den skønne hytteost og indset, at det selvfølgelig også kan bruges i tunsalaten. Hytteost smager godt, og at det oven i købet er magert og fyldt med protein, er jo bare en bonus. Guleroden er finrevet og kan egentlig ikke smages, men den giver en fin orange farve og skubber dig ét skridt tættere på dine daglige 600 g frugt og grønt :) 

Fedtfattig tunsalat med hytteost og gulerod (2 personer)

  • 1 dåse tun i vand (185 g) 
  • Ca. 50 g finrevet gulerod
  • 2 dl hytteost
  • 1½ spsk finhakket kapers
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ tsk dijonsennep
  • 1 skalotteløg, finhakket
  • 2 spsk finhakket persille
  • Et drys karry  
  • Salt og peber

Dræn tunen for vand, og rør den sammen med de resterende ingredienser. Smag tunsalaten til, og spis den så ellers i en lækker sandwich, server den på brunch buffetten eller gør noget helt tredje. Tunsalat fungerer godt til så mange ting :) 

Lige en anden ting til dig, der abonnerer på RSS-feed'et i Google Reader: Google Reader lukker d. 1. juli. Jeg håber selvfølgelig, meget at du alligevel vil fortsætte med at følge med. Du kan eksempelvis følge Sesam, Sesam på Bloglovin' eller modtage nye indlæg på email.
Hvis du er ny på Bloglovin', er her en lille tutorial til, hvordan det fungerer :)

God fornøjelse! 

/Luise 

Hurtige og luftige øl-boller på spelt (uden surdej)

Det er ikke længere nogen hemmelighed, at jeg er vild med hjemmebagt brød, og at jeg har leget rundt med en surdej. Desværre er der sket det tragiske, at min surdej er afgået ved døden, efter jeg har forsømt den under travle skoledage og eksamenslæsning.

Vores fryser byder normalt på et lille udvalg af hjemmebagte boller til madpakker og weekend-morgenmad, men forleden gjorde min mor mig opmærksom på, at bolle-bestanden var kritisk. Der var ikke lige tid til at vente 10 dage  på en ny surdej, så jeg gik i krig med boller kun på gær. 

Surdej, langtids- og koldhævning er blevet noget så smart og moderne på det sidste (hvilket er fuldt fortjent), men nogle gange er det altså også dejligt bare at købe en pakke gær, klaske en hurtig dej sammen og have boller klar, få timer efter man er startet. Det var sådan en omgang boller, jeg lavede forleden. De er både hurtige og nemme - og vigtigst af alt smager de stadig skønt og har en dejlig luftig krumme.

Jeg går for resten og leger med tanken om at lave en guide til at arbejde med våde brøddeje, lige som jeg tidligere har lavet min surdejs-guide. Det kan nemlig være lidt tricky at arbejde med den slags deje, hvis ikke man har prøvet det før. Jeg er dog sikker på, at det bliver nemmere, hvis man har forklarende billeder og ikke blot tekst.  Så hvem ved, måske laver jeg en lille billed-brød-guide inden for den nærmeste fremtid. 

Men giv den bløde dej en chance - øvelse gør mester! I sidste ende er resultater virkeligt læk
kert. 

Lige en anden ting til dig, der abonnerer på RSS-feed'et i Google Reader: Google Reader lukker d. 1. juli. Jeg håber selvfølgelig, meget at du alligevel vil fortsætte med at følge med. Du kan eksempelvis følge Sesam, Sesam på Bloglovin' eller modtage nye indlæg på email.
Hvis du er ny på Bloglovin', er her en lille tutorial til, hvordan det fungerer :) 

Hurtige og luftige øl-boller på spelt (20-25 stk) 

  • 1 dåse øl (33 cl)
  • 7 dl koldt vand
  • 20 g gær
  • 1 spsk fint salt
  • 700 g fint speltmel
  • 350 g groft speltmel

Opløs gæren i det kolde vand og øl. Tilsæt salt og mel (hold altid lidt igen med melet, og tilsæt i stedet mere bagefter, hvis der er brug for det). Rør dejen i ca. 1 min ved lav hastighed på en røremaskine. Tjek så, om dejen har konsistens som en lidt tyk risengrød. Hvis det ikke er tilfældet, tilsætter du lidt mere vand (hvis dejen er for fast) eller fint speltmel (hvis dejen er for flydende), til den har den rigtige konsistens. Ælt så dejen på røremaskine i ca. 5-7 min, til dejen har samlet sig. Den skal kunne løftes, som jeg gør det på billedet til højre. Læg dejen i en lufttæt, oliesmurt beholder, og lad den hæve først 3 timer på køl og derefter 1½ time ved stuetemperatur. Dejen er færdighævet, når du kan stikke en våd finger i dejen, og hullet bliver stående, efter du har løftet din finger. 

Hæld dejen ud på at godt meldrysset bord, drys den godt med mel, og brug en dejskærer eller malerspatel til at hakke boller i passende størrelser. Vær forsigtig med dejen, og rør den så lidt som muligt, så den bevarer sin luftighed. Bollerne skal ikke efterhæve. 

Det bedste resultat fås ved at bage bollerne på en pizzasten, der har stået i ovnen i mindst 30 min. ved 240° traditionel ovn. Bag bollerne ved 240° traditionel ovn i 10-12 min, til de har en kernetemperatur omkring 100°. Lad bollerne køle af på en bagerist. 

Se eventuelt også: Gulerodsboller a la Emmerys, øl-boller og surdejsboller med squash, græskarkerner og stenformalet hvedemel.

God fornøjelse! 

/Luise

Hjemmelavet kærnemælkskoldskål med havregrynscrumble

Nu er sommeren for alvor kommet, og det betyder én ting: Koldskål. Man kan næsten ikke sige sol, sommer og afslapning på terrassen uden også at sige koldskål, vel? Sådan en god, læskende koldskål kan gøre underværker, når sommersolen bager.

Det tager to sekunder (ok, lidt mere, men ikke meget) at lave koldskålen, så når du får en pludselig koldskåls-trang, er løsningen nær. Ikke værst, hva'? Det kræver, blot at du river citronskallen i, i stedet for at lade citronskiverne trække natten over. Men; optimalt set synes jeg dog, at koldskålen skal trække natten over, så den får lidt mere af citronens syre og lidt ekstra dybde fra vaniljen. 

Jeg lavede den her koldskål ret impulsivt, da sommeren kom over os i sidste weekend - og jeg havde ikke lige tænkt så langt som kammerjunkere. Det er sådan noget der sker, når man bliver ramt af sommerhede og koldskåls-trang. Det er der ikke noget at gøre ved.  Som kammerjunker-erstatning lavede jeg så den her havregrynscrumble, som faktisk fungerede godt. Havregrynenes let ristede smag og crumbles generelle sødme går godt til den lidt syrlige koldskål. 

Ved du hvad det bedste 'ved hjemmelavet koldskål er? Det er de tusindvis af små sorte vaniljekorn, der tøffer rundt i overfladen. Så ved man, at der venter noget godt.  

Hjemmelavet kærnemælkskoldskål med havregrynscrumble (4 personer) 

Kærnemælkskoldskål  

  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 6 spsk (rør)sukker
  • ½ vaniljestang
  • 1 liter kærnemælk
  • evt. lidt yoghurt eller tykmælk (du kan erstatte halvdelen af kærnemælken med tykmælk, hvis du vil have en mere cremet koldskål) 
  • ½ usprøjtet citron

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen (gem stangen), og brug en kniv til at mase dem med 1 spsk sukker, til kornene er fordelt i sukkeret. Pisk  æggeblommer, det resterende sukker og "vaniljesukkeret", til det er lyst og luftigt, og sukkeret er opløst. Pisk kærnemælk og evt. yoghurt/tykmælk i. Skær citronen i tynde skiver, læg dem i koldskålen sammen med den skrabede vaniljestang, og lad det stå i køleskabet natten over. 

Havregrynscrumble

  • 100 g smør
  • 75 g havregryn
  • 75 g mel
  • 50 g sukker
  • Et nip salt
  • Lidt kardemomme

Smelt smørret, og bland det med de resterende ingredienser til en crumble. Fordel crumblen jævnt på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag det ved 180 grader traditionel ovn i ca. 8-10 min, eller indtil crumblen er gylden. Lad det køle helt af på en bagerist. 

Spis koldskålen med den sprøde crumble og eventuelt med et par flotte, røde hindbær. Så er det sommer :) 

Velbe-sommer-komme! 

/Luise

 

Cremet kikærtesalat med aubergine, ristede valnødder og tahin-yoghurt-dressing

Puha, siden sidst har jeg været oppe til tre eksaminer - på seks dage. Det har været en smule travlt, men jeg tror nu, at det hele er gået fint - og så er det jo meget dejligt at kunne sætte hak ud for endnu en eksamen hver gang. Nu er der heldigvis lige lidt flere dage til den næste eksamen, og det føles godt med et lille åndehul. 

Den her salat lavede jeg forleden til aftensmad. ​For lidt tid siden så jeg et madprogram fra Jerusalem i fjernsynet, og der snakkede de om kombinationen af aubergine og valnødder - som åbenbart skulle være god. Kikærter og aubergine har altid gået godt i spænd med hinanden samt med citron, persille og tahin, så jeg tænkte, at disse fem ingredienser skulle have en chance med de ristede valnødder. Det var faktisk rigtiglækkert med valnøddernes ristede smag og sprøde twist til den bløde aubergine og ellers cremede salat. 

Cremet kikærtesalat med aubergine, ristede valnødder og tahin-yoghurt-dressing (tilbehør til 2 personer) 

  • 1 (medium-stor) aubergine 
  • 250 g kogte kikærter (kogt vægt) ​
  • Ca. 10 valnødder
  • Ca. ½ dl ​hakket bredbladet persille

Tahin-yoghurt-dressing:

  • 3 spsk tahin (sesampasta)
  • 3 spsk yoghurt 
  • 1-2 spsk citronsaft
  • salt ​
  • Evt. tynde ringe skalotteløg eller rødløg 

Flæk auberginen, og skær den i halvmåner på ½-1 cm tykkelse. Vend skiverne i olivenolie (de skal alle have fået olie, for at bage ordentligt), og bag dem i 25-30 min ved 200 grader varmluft. De skal gerne være blevet bløde og gyldne. Lad dem køle af. Rist valnødderne på en pande, til de har fået den karakteristiske ristede duft og smag. 


Bland alle ingredienserne til dressingen, og smag til med citron og salt. Husk at, der skal være salt nok i dressingen til at salte hele salaten. Du har jo hverken saltet auberginen eller kikærterne. 

Vend dressingen med kikærter, (evt. løg), aubergine og persille (gem lidt persille og aubergine til pynt). Knus valnødderne groft i hånden, og drys dem, persille og evt. løg over salaten. Server eventuelt salaten med lidt ekstra citron - et stænk frisk citronsaft er altid godt, Jeg spiste bare salaten med et stykke fladbrød, men den er sikkert også lækker som tilbehør til eksempelvis kylling.

God fornøjelse :) 

/Luise 

Små, seje brownies med peanutbutter-frosting

Så er det dagen for min sidste skoledag. Nogensinde. I gymnasiet vel at mærke. Det er godt nok underligt. Det har været tre skønne år - der kun er blevet bedre dag for dag. Jeg har været heldig at tilbringe tre år sammen med 31 skønne, dygtige, kærlige og ikke mindst utroligt kageglade klassekammerater. Jeg tror ikke, at nogen anden klasse på vores gymnasium (måske endda i hele landet) kan konkurrere med den kagemængde, vi har bagt og spist i løbet af vores gymnasietid. Det er næsten skræmmende. 

Jeg har selvfølgelig også stået min andel af kagebagning og -spisning - og de her muffins blev mit sidste bidrag til klassens kageglade maver. Hvis jeg selv skal sige det, var det en anstændig afslutning. Opskriften på de intense, seje brownie-muffins fik min mor for nyligt af en kollega. Jeg forstår godt, at hun var vild med kagerne; de er helt tætte, smagfulde og næsten chewy - selvom de er lavet på kakao. Kombinationen af den søde brownie og de salte peanuts må bestemt ikke undervurderes. 

Små, seje brownies med peanutbutter-frosting (18 muffins)

Brownie-dej:

  • 250 g smør
  • 5 dl sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 4 æg
  • 2 dl kakao
  • 2½ dl mel
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt

Smelt smørret. Pisk sukker, vaniljesukker og æg lyst og luftigt. Tilsæt så det smeltede smør. Bland mel, kakao, bagepulver og salt, og sigt det i æggemassen. Vend det hele med en dejskraber, til du har en ensartet dej. Fordel dejen i 18 muffinforme, og bag dem ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 min (kan variere meget). Hold godt øje med kagerne, og tag dem ud, så snart, du kan stikke en strikkepind i midten af kagen, og strikkepinden kommer dejfri op. De må endeligt ikke overbages. Lad kagerne køle af. 

Peanutbutter-frosting: 

(Tilføjelse d. 13. juni 2013: Halv portion af frostingen er rigeligt) 

  • 225 g peanutbutter (jeg brugte crunchy), stuetemperatur
  • 75 g smør, blødt
  • 50 g flormelis, sigtet
  • Lidt fint salt
  • Peanuts, hakket

Pisk smør og peanut butter sammen. Tilsæt sigtet flormelis og salt, og pisk det ensartet.

Fordel frostingen på den afkølede muffins, og drys kagerne med hakkede peanuts.

God fornøjelse! 

/Luise

"Paleo-risotto" lavet på blomkål med friske asparges

Jeg er hverken på paleo- eller LCHF-diæt, men derfor må man jo gerne spise blomkålsrisotto alligevel. Jeg må for en god ordens skyld lige sige, at det her jo ikke er en rigtig risotto; hvidvinen er udeladt; risen er erstattet af finhakket blomkål; og jeg har til gengæld tilsat lidt piskefløde for at hjælpe den cremede konsistens på vej. Så på papiret er det ikke en risotto - men smagen siger noget andet.

På det seneste har jeg været en del på grødbaren GRØD på Jægersborggade på Nørrebro - og jeg er blevet helt forelsket i deres ’paleo-risotto’ på blomkål. Da jeg så var der igen i sidste uge, var den fantasiske paleo-risotto forsvundet fra menukortet. Jeg var helt i vildrede. Jeg havde drømt om den hele dagen. Men ok, jeg fik en ”rigtig” risotto i stedet, og den var bestemt også lækker. Men nu hvor jeg ikke kan få tilfredsstillet min paleo-risotto-hungren på GRØD, må jeg jo selv i gang i køkkenet.

Her lavede jeg en topping med friske asparges, skalotteløg og æblecidereddike. Det er lækkert med et sprødt og syrligt twist. 

Jeg håber, I nyder det gode vejr (: 

"Paleo-risotto" lavet på blomkål med friske asparges (2-3 personer)

  • 4 skalotteløg, finhakket
  • 2 fed hvidløg, finhakket
  • 1 blomkålshoved (ca. 900-1000 g) ,
  • 1 liter hønsebouillon (du skal ikke bruge det hele)​
  • 1 dl piskefløde
  • Ca. 20 asparges, 
  • 100 g parmesan, finrevet ​
  • Smør til stegning
  • Salt og peber

Hak blomkålen fint (du kan sagtens også bruge stokken). Fjern den ubehagelige bund fra aspargesene, og skær dem i mindre stykker.
Steg skalotteløg og hvidløg ved middel varme i en god klat smør, til løgene er klare. Tilsæt blomkålen, og steg det med i nogle minutter, mens du rører jævnligt. Tilsæt piskefløde og en passende mængde bouillon, så blomkålen lige akkurat er dækket. Lad det simre, til væsken er nogenlunde væk. (Lav toppingen i mellemtiden). Smag efter, om blomkålen er "mør" - hvis ikke, tilsæt lidt mere bouillon. Når blomkålen er klar, tilsætter du asparges og størstedelen af parmesanen og blander det i. Smag til med parmesan, salt og peber. Server straks risottoen med den sprøde topping. 

Topping: 

  • Ca. 10 asparges
  • 1 skalotteløg
  • Rapsolie (måske ca. 1 spsk)
  • Æblecidereddike ​(måske ca. 1 spsk)
  • Salt og peber
  • Evt. frisk basilikum og ekstra ​parmesan

Fjern bunden af aspargersene, og skær aspargeserne i mindre stykker. Skær skalotteløget i helt tynde ringe. Bland skalotteløg og asparges med et skvæt rapsolie, et skvæt æblecidereddike, ​salt og peber. Smag toppingen til - jeg synes personligt, at den gerne må have lidt kant, men det justerer du selv. 

Spis risottoen med et god omgang topping, friskkværnet peber og eventuelt ekstra parmesan og lidt frisk basilikum. 

God fornøjelse! 

/Luise

Blåbæryoghurt med ahorn- og kanelvalnødder

De her forlængede helligdagsweekender indbyder da til, at man gør lidt ekstra ud af morgenmaden, ikke?​ Jeg synes i hvert fald, at en lækker morgenmad er en go måde at fejre en fridag og forkæle sig selv og sin familie. Den her yoghurt lavede jeg til min lillesøster og mig selv, da vi var alene hjemme i sidste weekend og passede min lillebror. Der er altså noget hyggeligt over at spise en god morgenmad sammen. Jeg var stået tidligt op med min lillebror (2-årige sover ikke ligefrem længe), så vi havde masser af tid til at hygge os og forberede morgenmaden, inden min lillesøster rejste sig fra dynerne. Det var nu ikke fordi, vi havde brug for al den tid; den her yoghurt er nemlig supersimpel at lave - det mest tidskrævende er valnødderne, der tager 5-10 min.

Så ja, vi havde faktisk masser af tid til bare at hygge os, tage det stille og roligt og se Shrek, mens vi glædede os til at spise vores blåbæryoghurt og ahorn-kanel-valnødder med min længe-sovende lillesøster. 

Blåbæryoghurt med ahorn- og kanelvalnødder (2 personer)

  • ​35 g valnødder
  • 3 spsk ahornsirup ​
  • Et lille drys kanel
  • 4 dl yoghurt (evt. græsk)
  • 150 g blåbær (frosne eller friske)

    Lad blåbærrene tø op  ved stuetemperatur (hvis du bruger blåbær fra frost). Du kan evt. lade dem stå i køleskabet natten over - så burde de være klar næste morgen. ​Kog valnødder, ahornsirup og kanel i ca. 5 min, så siruppen tykner, og lad det køle af. Bland yoghurt med blåbær, og hæld valnødderne over. Så simpelt er det (: 

    Velbekomme!​

    /Luise

    Chewy cookies med havregryn, rosiner og valnødder | Oatmeal raisin cookies

    Sidste sommer, da jeg var i Seattle, fik jeg øjnene op for en (efter min mening) noget undervurderet cookie: Den gode oatmeal raisin cookie. Ja, der findes faktisk lækre cookies med andet end chokolade (:

    Min mor har i sin tid læst i USA, hvor hun vist blev lettere begejstret for kæden "Mrs. Fields"​, der excellerer i chewy cookies. Vi lagde selvfølgelig vejen forbi en af Mrs. Fields' butikker - og jeg blev ikke skuffet. Der var et utal af cookie-varianter - lune og chewy - og de var alle gode. Men jeg må indrømme, at selv efter flere forsøg forblev deres oatmeal raisin cookies med valnødder min favorit. 

    Der var ikke så meget tvivl om, at jeg måtte hjem og finde ud af at lave en lige så lækker omgang bløde og chewy cookies med havregryn og masser af rosiner og valnødder. Og det gjorde jeg så. Én gang. To gange. Tre gange. Og så endnu en gang. For ja, de her cookies holder. 

    På mirakuløs vis forbliver de chewy - i lang tid. 

     
    Chewy oatmeal raisin cookies med valnødder (15 stk)

    • 150 g mel 
    • ¾ tsk natron
    • ½ tsk salt 
    • 75 g havregryn (finvalsede)
    • 175 g brun farin
    • 100 g smør, blødt
    • 1 spsk lys sirup (eller honning)
    • 1 æg 
    • 75 g rosiner
    • 75 g valnødder, hakket groft

    Bland mel, natron, salt og havregryn i en medium skål. I en stor skål piskes brun farin og smør ensartet. Herefter tilsættes æg og sirup, og massen piskes lys og luftig. Hæld melblandingen, rosiner og valnødder i smørblandingen, og pisk det hele sammen ved lav hastighed, indtil det hele lige akkurat er blandet. Stil dejen på køl i ca. 30 min. 

    Varm ovnen til 160 grader varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, form den i 15 kugler, tryk dem lidt flade, og sæt dem med rigeligt mellemrum på to bageplader med bagepapir. Bag cookies'ne ca. 12 minutter, til kanten har taget farve. Tag dem ud af ovnen, overfør dem straks til en kold flade, og lad dem køle af. Opbevar dem herefter i en lufttæt beholder. 

    God fornøjelse! 

    /Luise