Grov tærtebund med grahamsmel

Tærter er altid en god ting, og der er et hav af forskellige muligheder for at variere fyldet. Enhver god tærte starter dog med en god bund, og efter min mening gerne en grov en af slagsen. Her kommer derfor et helt kort og simpelt indlæg med en basisopskrift på en superlækker tærtebund. 

Det er selvfølgelig en lille teaser til mit næste indlæg, der kommer til at dreje sig om tærten på billedet ovenfor. Hvis ikke du allerede har gættet fyldet, kan du jo vente spændt. Jeg kan i hvert fald afsløre, at den smagte skønt (: 

1 stor grov tærtebund

  • 125 g hvedemel
  • 125 g grahamsmel
  • 1 tsk salt
  • 125 g smør
  • 3-4 spsk vand

Bland mel og salt. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melblandingen med hænderne eller en mørdejsælter, til det er ordentligt fordelt, og teksturen minder lidt om savsmuld. Tilsæt vandet og saml hurtigt dejen til en klump. Pak dejen i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i 30 minutter. 

Smør en stor tærteform med smør. Rul den kolde dej ud mellem to stykker bagepapir, til den er stor nok til at dække hele tærteformen. Fjern det ene stykke bagepapir, og vend det andet stykke og dejen over i formen. Fjern bagepapiret, og tryk dejen godt ind i formens hjørner.

Fold dejen ud over formens kanter.                                                           Rul kanterne med en kagerulle. 

Fjern den overskydende dej. 

Hvis tærtebunden skal forbages: Prik dejen grundigt med en gaffel. Sørg for at prikke over det hele - både i bunden og på kanterne. Dæk dejen med bagepapir, og fyld med tørrede bønner eller tærtekugler. 

Bag bunden ved 200 °C i 12-15 minutter. 

Herfra kan du fylde tærten, med lige hvad du kunne tænke dig.  

Jeg synes, at det grove mel giver en lækker og lidt mere rustik smag til tærten, men hvis du hellere vil have en tærtebund uden fuldkorn, erstatter du selvfølgelig bare grahamsmelet med almindeligt fint hvedemel. 

/Luise