At genopfriske surdejen

Nu er surdejen på plads, og vi mangler bare at finde ud af, hvordan vi passer den. Det er faktisk ganske simpelt.

​Hver gang du bruger af din surdej, skal du genopfriske den med en mængde mel og vand, der svarer til den mængde, du har brugt. Du rører begge dele ud i surdejen, til der ikke er flere klumper, og så sætter du den bare tilbage på køkkenbordet. Her modner den igen, og efter 1-2 dage burde den være klar til bagning igen. Det er klart, at jo mere sur surdej du bygger videre på, jo hurtigere bliver surdejen klar igen - og omvendt. Jeg hælder tit meget af min surdej fra, så jeg kun har ca. 1 dl tilbage at spæde op. Så går der lidt længere tid, inden surdejen er klar igen, og det passer godt til min bagerytme - der kan nemlig godt gå lidt tid, mellem jeg får bagt.

Jeg synes, det kan være svært at bedømme, hvor meget mel og vand, det lige er, jeg har brugt, når jeg eksempelvis har taget 1 dl surdej. Jeg må derfor være ærlig og sige, at når jeg spæder op, foregår det på slump. Claus Meyer har dog en fin lille oversigt for mængderne, hvis du godt kan lide lidt fastere mål. Meyer tager udgangspunkt i en lidt tyndere surdej, men det gør ikke så meget. Du kan altid putte en smule mere mel i, hvis du, ligesom mig, god kan lide en lidt tykkere surdej.

​Når du på et tidspunkt synes, at surdejen begynder at se kedelig ud og lugte stærkt syrligt (efter ca. 1 uge), er det tid til at friske den op. Du kan selvfølgelig sagtens bare hælde noget af surdejen i vasken, hvis du ikke lige har tid til at bage. Det gør jeg indimellem. 

​Så er det ellers bare om at huske at røre i surdejen hver dag, at bage en masse lækkert brød - og ikke mindst at spise det - at spæde op, røre, bage, spise, spæde op, røre osv.

Jeg kommer med et på bud på lækre surdejsbrød og -boller inden længe (: 

/Luise