Fastelavnsboller med marcipanremonce og mørk chokolade

Nu er det snart fastelavn, og det skal da fejres. Jeg er efterhånden lidt for gammel til at klæde mig ud og rasle ved dørene, men man bliver vist aldrig for gammel til fastelavnsboller - heldigvis. Jeg har faktisk ikke helt styr på, hvornår det præcist er fastelavn, men nu hvor fastelavnsbollerne efterhånden er i de fleste bagervinduer, må tiden være ved at være inde. For det meste er der kagecreme i fastelavnsboller, men den her version er med (masser af) marcipanremonce i stedet. Jeg synes, at det fungerer godt med lidt mørk chokolade, der smelter fint på toppen af remoncen. Uanset hvor glad jeg er for marcipanremonce (jeg er meget glad), må jeg nemlig indrømme, at det har godt af et lille og mindre sødt modspil. 

Fastelavnsboller med marcipanremonce og mørk chokolade (12 stk)

Dej

 • 1½ dl mælk, lillefingervarm
 • 25 g gær
 • ½ tsk kardemomme
 • 1 æg
 • 1 spsk sukker
 • Et nip salt
 • Ca. 350 g mel
 • 100 g smør, blødt

Opløs gæren i den lunkne mælk. Tilsæt kardemomme, æg, sukker og salt. Tilsæt så melet, og rør, til dejen er fast. Put smøret i dejen, og ælt grundigt, til dejen er blød og smidig (5-10 min). Dejen bliver meget blød og lidt smattet, når det bløde smør kommer i, men den skal nok samle sig, når den bliver æltet. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve lunt i ca. 1 time. 

Marcipanremonce (...i rigelige mængder. Du kan sagtens skære lidt ned på mængden uden at ende med en kedelig fastelavnsbolle)

 • 150 g marcipan
 • 150 g sukker
 • 150 g smør, blødt

Rør marcipan, sukker og smør, til det lige akkurat er en ensartet masse. Rør endelig ikke mere end det, da du så risikerer, at remoncen skiller under bagning.

Det sidste...

 • 50 g mørk chokolade (gerne 70 %)
 • Lige dele flormelis og kakao til glasur (4 spsk af hver giver glasur til 12 boller)

Drys lidt mel på dit køkkenbord, og rul dejen tyndt ud (ca 5 mm) til et rektangel. Del dejen i 12 firkanter, og læg et stykke mørk chokolade og en klat remonce på midten af hvert dejstykke. Fold hjørnerne ind mod hinanden, og klem dejsiderne godt sammen, så remoncen ikke kan løbe ud. Fold lukningerne ind, så boller bliver fin og rund, og læg den herefter med lukningen nedad på en bageplade. Form resten af bollerne på samme måde, og lad dem hæve lunt i 20 min under et fugtigt viskestykke. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 12 min - eller til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle lidt på en bagerist, mens du laver glasuren. Hvis du bruger lige dele kakao og flormelis, får glasuren en dejlig smag af kakao. Put glasur på de lune boller og nyd dem med en kop dejlig varm kakao. 

Jeg vil anbefale, at du kun laver glasur til de boller, du regner med at spise med det samme (eller inden for samme dag). Ellers risikerer du nemlig, at glasuren gør bollerne våde. Derudover er det smart at fryse de boller ned, du ikke regner med at spise med det samme. Jeg vil nemlig tro, at disse boller - som de fleste andre søde, smørfyldte gærboller - relativt hurtigt bliver lidt tørre. Jeg frøs mine ned, mens de stadig var lune - så er de nemlig som friskbagte, når jeg tør dem op igen. Hvis du alligevel har et par stykker liggende på køkkenbordet, kan du altid give dem en lille tur på brødristeren - det gør altid meget godt. Dog vil jeg sige, at jeg også spiste en kold bolle på andendagen, og den var på ingen måde tør (: 

God fornøjelse - og glædelig fastelavn!

/Luise