Friske vietnamesiske forårsruller

En gang imellem støder man på de dage, hvor kalenderen er tom, hvor der ikke er nogen planer, og banen er fri til at lave lige det, man har lyst til. Sådan en dag havde jeg den store glæde at møde i sidste uge; aflyste moduler og dårligt vejr resulterede i masser af tid til at hygge mig i køkkenet.

Jeg har længe haft lyst til at kaste mig over det lettere tidskrævende “Projekt Friske Forårsruller”, og nu fik jeg så chancen. Det er sådan set ikke fordi, det er svært, det kræver bare lidt ekstra tid.

Forårsrullerne er dejligt friske og lette, og de fungerer derfor rigtigt godt både som en snack inden middagen og som en mere reel forret eller endda hovedret. Det, der tager mest tid, er at folde rullerne, så hvis du vil lette arbejdsbyrden og samtidigt gøre dine forårsruller til et fælles, hyggeligt projekt, kan du lade rulningen foregå på tallerkenerne omkring middagsbordet. Så kan du jo nøjes med bare at snitte grøntsagerne på forhånd, og alle kan få det fyld, de bedst kan lide :) 

Rullerne kan varieres til uendelighed; der er ingen grænser for, hvilke grøntsager du kan bruge, og du kan ydermere putte rejer, kylling, oksekød, ris, risnudler eller andet i efter smag, og alt efter hvor tungt de skal ligge i maven :) Derudover er det en god idé at spice forårsrullerne med en eller flere saucer. Jeg brugte sød chilisauce, men lidt soya, peanutsauce, hoisin sauce eller en hjemmelavet dressing med eksempelvis lime, chili, hvidløg eller koriander, vil være mindst lige så godt. Jeg brugte selv hoisin sauce som dip til mine færdige ruller, og det var virkeligt lækkert! 

Fortsættes nedenfor 

18-20 friske vietnamesiske forårsruller

 • 18-20 rispandekager
 • 1½ avocado
 • 1 gulerod
 • ½ agurk
 • 1 forårsløg
 • 5 salatblade 
 • ½-1 peberfrugt
 • Evt. frisk koriander
 • Sød chilisauce, hoisin sauce, peanutsauce eller andet. 
 • Evt. peanuts
 • Salt

Snit alle grøntsager fint og læg dem adskilt i skåle eller på et fad. Put lunkent/varmt vand i en skål, fugt et viskestykke og læg det på bordet, hvor du skal rulle forårsrullerne. Sørg for, at du har skål, viskestykke, fyld og rispandekager inden for rækkevidde, der hvor du skal rulle. 

Dyp én rispandekage i vandet, til den bliver blød, læg den kort på det fugtige viskestykke, og løft den derefter nænsomt over til fladen, du vil rulle på. Læg grøntsager, sauce og koriander omkring midten af rispapiret. Giv eventuelt et drys hakkede peanuts eller salt, inden du folder rullen. Fold først rispapiret ind fra siderne, og rul derefter rullen relativt stramt. Det lykkedes ikke helt for mig, at få alle rullerne så stramme, som jeg kunne tænke mig, men det må jeg så forsøge næste gang :) 

Pas på med at lægge rullerne ovenpå hinanden, som jeg har gjort, da de har tendens til at klistre lidt sammen.

Server de friske forårsruller sammen med et lille udvalg af dippingsaucer, og nyd ellers bare den lækre kombination af de sprøde grøntsager og det bløde rispapir, mens du lader tankerne flyve til mere eksotiske himmelstrøg langt fra den kolde og mørke, danske vintertid :)

God fornøjelse!

/Luise