Grøn kartoffelsalat med persille, citron og hvidløg

Jeg må ærligt talt sige, at jeg ikke er den store fan af kartofler. Jeg synes, de tenderer til at være en smule kedelige (hvis man kan tillade sig at sige det). Ved ganske få lejligheder fordufter min kartoffel-fobi dog, og kartoflerne på min tallerken forsvinder i en sjældent set stor mængde. En af disse lejligheder er, når den her kartoffelsalat kommer på bordet. 

Det er sjovt nok dressingen, der gør det; den har ret meget kant med både hvidløg, citron, forårsløg og persille, og det fungerer perfekt, hvis du spørger mig. Oprindeligt stammer kartoffelsalaten fra Libanon, hvor den hører til en af de klassiske retter. Kombinationen af citron, salt, hvidløg og olivenolie er meget almindelig i dressinger på de kanter, og persillen gør det også ganske godt… Jeg må indrømme, at mit hjerte banker for det mellemøstlige køkken. 

Vi har altså her at gøre med en hyppig genganger på vores middagsbord; vi er alle vilde med den, den er simpel at lave, og den holder sig fint i køleskabet til en lækker frokost eller hurtigt tilbehør en af de kommende aftener. Med nye kartofler bliver det til en rigtigt sommer-kartoffelsalat, men den fungerer faktisk fint hele året rundt. 

Lige en lille bemærkning: Når nu det er sæson for fine, små, danske, søde, nuttede, runde, velsmagende kartofler, så lov mig at bruge dem! Når de er helt lækre og friske, kan skrællen blot gnides væk med tommelfingeren (som på billedet ovenfor) - det er altid et godt tegn (: 

Nye kartofler; det gør altså en verden til forskel …. ikke kun i den her kartoffelsalat; generelt til alt med kartofler. Husk det nu - “Because you’re worth it!” (; 

Opskrift på grøn kartoffelsalat med persille, citron og hvidløg (ca. 5 personer v. 750 g kartofler) 

  • 750-1000* g (nye, små, danske) kartofler
  • 1 godt bdt bredbladet persille
  • 5 forårsløg
  • Saft fra 1½ citron
  • 1 stort fed hvidløg
  • 1½ tsk salt
  • Olivenolie

*Jeg brugte ca. 750 g kartofler, og det gav en omgang kartoffelsalat med meget urte-dressing i forhold til kartofler. Du kan sagtens bruge ca. 1 kg kartofler, uden at nogen vil savne fyld (:

Rens kartoflerne for jord og skræl, og kog dem møre i saltet vand. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne køle af. 

Hak persillen groft, snit forårsløgene i tynde ringe, og læg begge dele i den skål, du vil lave kartoffelsalaten i. Skær hvidløget i lidt mindre stykker, og kværn det i en morter til en ensartet pasta. Hæld citronsaften i ned til hvidløgspastaen, og bland det. Hæld hvidløg-/citrondressingen ud over urterne. Tilsæt herefter olivenolie lidt ad gangen, mens du vender i urterne. Stop, når urterne er fint vædede - det foregår altså på slump. Tilsæt de lune/kolde kartofler og vend det hele forsigtigt, så urtedressingen fordeles jævnt, uden at kartoflerne bliver ødelagt.

Kartoffelsalaten er superlækker som tilbehør til det meste og til hver en tid - men på et sommerbord med et stykke godt kød eller kylling direkte fra grillen, har den det nu særdeles godt.  

God fornøjelse! 

/Luise