Gulerodsboller a la Emmerys

Dette og næste indlæg kommer til at dreje sig om gulerodsboller; to meget forskellige af slagsen. 

I første omgang får I den moderne gulerodsbolle; den med groft mel, uden fedtstof, med en luftig krumme og ikke mindst den meget hippe og berygtede surdej.

Det her er en opskrift, jeg har arbejdet på over lang tid efterhånden - med et ganske bestemt mål for øje: Emmerys’ gulerodsboller. De har stjålet mit hjerte; de er bløde og svampede, lidt søde og helt skønne bare med et godt lag smør - men desværre også utroligt dyre. 

Jeg besluttede mig derfor for at prøve mig frem for at se, om jeg kunne skabe Luises gulerodsboller i Emmerys’ spejlbillede. Jeg har som sagt arbejdet på opskriften over længere tid; ændret lidt på forholdene fra gang til gang for at komme lidt tættere på målet, og i lørdags skete det så. Jeg tør godt sige, at de her boller blev helt fantastiske. De er ikke 100 % som Emmerys’, men dog kraftigt inspireret heraf og på alle måder meget nært beslægtede; det er blevet til Luises gulerodsboller - fuldt ud konkurrencedygtige med Emmerys’. Uden tvivl en opskrift, der skal noteres, gemmes, bruges, kæles for, huskes og nydes. 

Luises gulerodsboller a la Emmerys (ca. 15 stk) 

  • 4 dl vand
  • 1 dl surdej
  • Lidt gær (lidt mindre end det yderste lillefingerled - ca. :)
  • 1 spsk honning
  • 175 g gulerødder (revet fint eller groft)
  • 10-20 g salt*  
  • 400-500 g hvedemel
  • 100 g rugmel

* Ændret d. 22/8 2013 fra 20 g salt til 10-20 g salt 

Opløs gæren i vand og surdej. Rør herefter gulerødder og honning i, og tilsæt begge meltyper og salt. Juster mel- og vandmængde, så dejen er meget blød (som grød) men stadig giver en vis modstand, når du rører i den. Ælt herefter dejen i ca. 10-12 min på røremaskine, indtil den slipper skålens kanter helt, er blød, smidig og består  glutenprøven, som Claus Meyer så fint har indført i de danske bagehjem. Lad dejen hæve i køleskabet i en oliesmurt, lufttæt beholder (fx dækket med husholdningsfilm) i ca. 12-15 timer, til den er nogenlunde dobbelt størrelse, hvælver flot og hullet bliver stående, når du stikker en våd finger i dejen. Tag nu dejen ud og lad den hæve lunt i ca. 1 time.

Læg en pizzasten i ovnen, og varm den op til 250°. Drys et godt lag (rug)mel på køkkenbordet, og vend forsigtigt dejen ud herpå. Drys dejen godt med mel, og hak med en dejskærer eller malerspatel boller i nogenlunde ensartet størrelse. Læg forsigtigt bollerne på en stykke bagepapir, og læg det med det samme over på den glohede pizzasten i ovnen. Bollerne skal altså ikke efterhæve. 

Det bedste resultat fås ved at bage bollerne på en pizzasten, der har stået i ovnen i mindst 30 min. på 250°, men en almindelig bageplade fungerer også fint (stadig ved 250°). 

Bollerne bages i ca. 10 min. på 250 °C traditionel ovn, til de har en kernetemperatur omkring 100°C. 

Bollerne smager som sagt helt fantastisk og holder sig derudover friske i lang tid. På tredjedagen hvor jeg indtog den sidste, havde de stadig en fugtig krumme som var de friske fra ovnen. Det lyder utroligt, men er dog ganske rigtigt. De her boller er helt fantastiske og absolut min bedste bageoplevelse til dato!

Glæd dig!

/Luise