Gulerodsboller med havregrød
Jeg beklager, at der har været lidt stille fra min side på det sidste, men jeg har simpelthen haft så travlt med lektier, træning, en smule arbejde, lidt AT-synopsis (gymnasiet er fyldt med fancy forkortelser), og hvad hverdagen ellers byder på. Men nu er jeg klar igen med fortsættelsen af min lille todelte gulerodsbolle-føljeton.
Denne version er helt bevidst meget anderledes end den forrige; det her er den “klassiske” gulerodsbolle, der hæver lunt og hurtigt, som er lavet på rent hvedemel, med en smule smør og sukker, samt en god klump gær - lige som vi kender og elsker den. Dog er der én ting, der alligevel gør, at de her gulerodsboller skiller sig ud fra mængden; de er utroligt saftige, relativt mættende og holder den gode, saftigekrumme i lang, lang tid - jeg har faktisk stadig ikke oplevet, at de er nået at blive tørre, inden den sidste var spist. Hemmeligheden: havregrød og en lækker, våd dej.
Det er desværre ikke så tit, at folkeskolens hjemkundskabsundervisning byder på de helt store kulinariske oplevelser, men disse boller er et bevis på, at der trods alt er undtagelser. Min lillesøster kom for et stykke tid siden hjem fra skole og udbrød : “Ej, Lui, vi har bare bagt de allerbedste gulerodsboller i hjemkundskab. De smagte helt vildt godt!”.
Oven på sådan en erklæring, kan man da ikke andet end at prøve opskriften af, og jeg må give hende ret; det er virkeligt de bedste “klassiske” gulerodsboller, jeg har smagt. Jeg ved, at der er flere end min søster og mig, der synes det, så det kan jo ikke udelukkes, at det også vil gælde for dig (:
Jeg elsker brød med en blød, saftig krumme, og det er lige, hvad de her har.
Efter min mening er dette den slags boller, der er allerbedst bare med et godt lagt smør og en god kop te. Til pålæg og sandwich ville jeg nok foretrække en mere salt og madbrødsagtig bolle, som surdejsversionen nedenfor, men det er jo en smagssag.
Jeg synes bestemt, at du skal prøve begge slags, for de er vidt forskellige men begge uhyre lækre.
Ca. 20-25 gulerodsboller
- 2 dl havregryn
- 4 dl vand
- 50 g smør
- 3,5 dl vand
- 50 g gær
- 3 tsk salt
- 2 spsk sukker
- 350-400 g revet gulerod (ca. 4 stk)
- ca. 1100 g hvedemel
- (evt. rosiner)
Lav havregrød af havregryn og de 4 dl vand. Smelt smørret i havregrøden, hæld grøden over i en stor skål, og bland den med vandet, så blandingen bliver lunken. Opløs gæren heri og tilsæt salt, sukker, revne gulerødder og eventuelt rosiner. Tilsæt melet - ikke nødvendigvis det hele - og rør godt med en ske, eller brug hænderne. Dejen skal være ret klistret - ikke fastere end de boller, du ser på billedet nedenfor; hellere vådere faktisk. Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 20 minutter. Læg dejen som uformede klatter på en bageplade, og bag dem ved 225 grader i ca. 12-15 minutter, til de begynder at få farve. Bollerne hæver en del under bagningen, så lav dejklatterne lidt mindre, end du ønsker dine færdige boller.
Bollerne kan holde sig lækre i lang tid, men de er dog allerbedst, lige når de kommer ud af ovnen, er dampende varme indeni og smøres med et godt lag smør. Mums!
God fornøjelse!
/Luise