Varme hveder

Nu kommer tredje bolleopskrift i træk - det ved jeg. Jeg plejer at stræbe efter lidt større variation, men nu nærmer Store Bededag sig jo kraftigt, og så der jo ikke nogen diskussion; der bages varme hveder.

Hveder er  tit lidt tørre, kedelige og uden så voldsomt meget karakter, men det gælder på ingen måde for dem her. De her er svampede, luftige, har en fyldig smag af kardemomme, og så holder de oven i købet den saftige krumme i flere dage. 

Nu har jeg lavet bollerne i anledningen af Store Bededag, men i virkeligheden fungerer de godt året rundt. Det er lidt en slags “luksus-krydderbolle”, og den er derfor superlækker på morgen- eller brunchbordet, som erstatning for den lidt tætte og til tider tørre fødselsdagsbolle eller bare som en lækker eftermiddagshaps. Traditionen siger, at man rister sine hveder, og det skal du også være velkommen til - men det er langt fra nødvendigt (: 

Jeg prøvede første gang denne opskrift til Meyers bagekursus vol. 1. Siden da har jeg brugt den igen og igen… og igen… 

20 hvedeknopper/varme hveder (Meyers opskrift)

  • 2½ dl lunken mælk
  • 2½ dl lunkent vand
  • 20 g gær
  • 2 æg
  • 15 g havsalt
  • 50 g sukker
  • 15 g stødt kardemomme 
  • ca. 1-1,2 kg hvedemel
  • 50 g blødt smør

Opløs gæren i vand og mælk. Rør æg, sukker, salt og kardemomme ud heri. Tilsæt melet og ælt dejen sammen i et par minutter. Tilsæt så det bløde smør, og ælt det godt ind i dejen. Ælt dejen, til den er lækker, blød og smidig. Du kan med fordel bruge en røremaskine til æltningen. Lad dejen hæve lunt i ca. 2 timer. 

Rul dejen ud til en lang pølse, og del den i 20 lige store stykker. Form dejstykkerne til boller, og læg dem tæt på en bageplade, dog uden de rører hinanden. Lad bollerne hæve lunt og dækket med et fugtigt klæde i ca. 2-3 timer. Bag bollerne i ca. 12 minutter ved 220 grader, til de har en flot kulør. Lad bollerne køle af på en bagerist. 

Endnu en gang må jeg sige det; de her boller er efter min smag allerbedst, mens de stadig er lune og serveres med et godt lag smør. 

TIP: Hvis du ikke regner med at få spist alle 20 hveder, kan de med fordel fryses ned. Hvis du fryser dem, mens de er helt friske, har de stadig den samme fantastiske krumme, når du tør dem op igen. 

Det her er den absolut bedste måde at starte Bededags-ferien på! 

God ferie - og god bagning!

/Luise