Hvid kartoffelsalat med citron, basilikum og ristede pinjekerner

Der går desværre lidt lang tid mellem indlæggene lige for tiden, men jeg har været på ferie de sidste par uger. Nu er jeg så hjemme igen, men for at det ikke skal være løgn, viser det sig, at jeg er vendt hjem  til et hus, med et nedbrudt internet. Lige nu har jeg dog fundet en midlertidig løsning, så jeg er på banen igen og fortsætter, hvor jeg slap: hovedretten.

I denne omgang kommer opskriften på en rigtiglækker kartoffelsalat. Det var et eksperiment, så det var lidt spændende at se, hvordan resultatet blev; heldigvis blev det utroligt godt! Det gælder om at ramme det rigtige forhold mellem citron og cremefraiche/mayonnaise/yoghurt; citronens syrlighed skal kunne smages men ikke være for gennemtrængende, og den tyndtflydende citronsaft måtte ikke ødelægge dressingens cremede konsistens. Det lykkedes heldigvis rigtigt godt, og nedenfor ser du så forholdene (:

Der er et eller andet ved den her kartoffelsalat, der faktisk gør den endnu bedre, end den lyder. Hele sammenspillet mellem ingredienserne er for det første supergodt. Derudover er der noget ved kombinationen af de friske kartofler og de ristede pinjekerner, der går op i en højere enhed.

Det var en rigtiggod, lidt friskere version af den klassiske hvide kartoffelsalat. Den var faktisk på bordet igen i går aftes, da min søde familie var på besøg (:

Hvid kartoffelsalat med citron, basilikum og ristede pinjekerner (6 personer)

  • 750 -1000 g kartofler (gerne små, nye, danske)
  • Saft fra ca. ½ citron
  • ¾ dl mayonnaise
  • 1 dl cremefraiche 18 %
  • 2 gode spsk græsk yoghurt (jeg brugte 2 %)
  • 1 tsk pesto (den købte version)
  • Et nip sukker
  • Salt og peber
  • En god håndfuld friske basilikumsblade, skåret i strimler – gem lidt til pynt
  • 50 g pinjekerner – gem nogle til pynt

Rens kartoflerne, og kog dem møre i saltet vand. Det tager ca. 15 min, men mærk efter ved at stikke en lille kniv gennem en af kartoflerne i gryden. Kniven skal glide igennem, men der skal stadig være lidt modstand i kartoflens midte. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne køle af. 

Rist pinjekernerne på en pande ved middelhøj varme, til de er gyldne og dufter. Lad dem køle af på en tallerken.

Bland alle ingredienserne til dressingen bortset fra basilikum og pinjekerner. Hold eventuelt igen med noget af citronsaften. Hvis dressingen er for flydende, tilsætter du ekstra mayo, cremefraiche eller yoghurt. Smag til med salt, peber, citron og sukker.

Vend forsigtigt dressing, pinjekerner og basilikumblade med de afkølede kartofler – brug gerne. en dejskraber for at skåne kartoflerne. Hold eventuelt noget af dressingen tilbage – der kan være lidt for meget. Drys lidt ekstra basilikumblade og evt. pinjekerner over kartoffelsalaten, og server den med det samme.

Det her er altså er lækker og mere sommerlig udgave af den klassiske danske, hvide kartoffelsalat. Endnu et sommerhit til grillmaden (:

Velbekomme!

/Luise