Jødekager med hjemmelavet karamel

image
image

Man kan jo ikke komme igennem december måned uden at støde ind i et par julesmåkager eller to. Hjemme hos mig laver vi pebernødder hvert år - og gerne også vaniljekranse - for det fungerer altid godt. Men man må jo indimellem prøve noget nyt, og jeg har det sidste stykke tid haft skumle planer om at lave hjemmelavet karamel af kondenseret mælk. Det slog mig så forleden, at jeg måtte kunne bruge karamellem til at twiste mit julebag på en eller anden måde - og at jødekager nok ville være en god makker.

De her jødekager fra Politikens Store Bagebog var faktisk rigtiglækre i sig selv. Men nogle gange kan småkager, efter min smag, være lidt tørre og kedelige - så hvorfor ikke klappe dem sammen om et lag cremet karamel? Jeg synes, at det var ret lækkert med den bløde karamel til de sprøde jødekager. Du kan jo se, om du er enig (: 

Jødekager med karamel (ca. 30 sammenlagte)

Opskrift fra Politikens Store Bagebog

Karamel

 • 1 dåse kondenseret mælk

Tag etiketten af dåsen. Put den lukkede dåse i en gryde med kogende vand, og kog den i 3-4 timer. Sørg for, at dåsen hele tiden er dækket af vand. Lad herefter dåsen køle af. Hvis du ikke bruger al karamellen, kan den opbevares i et lukket glas i køleskabet. Karamellen kan sagtens laves en dag eller flere i forvejen. 

Dej

 • 250 g mel
 • ¼ tsk hjortetaksalt
 • 1 tsk stødt kardemomme (eller ½ tsk hjemmestødt kardemomme)
 • 175 g smør, koldt
 • 125 g sukker
 • 1 tsk finrevet citronskal fra en usprøjtet citron
 • 1 æg

Pynt

 • 1 æg, sammenpisket
 • Finhakkede mandler
 • Kanelsukker

Sigt mel, hjortetaksalt og kardemomme sammen. Skær det kolde smør i små tern, og gnid det ind i dejen. Tilsæt sukker, citronskal og æg, og saml dejen. Pak dejen ind i plastfilm, og lad den hvile koldt, til den er fast (ikke stenhård). Tag ¼ af dejen fra, og læg resten tilbage på køl. Rul dejen tyndt ud på et let meldrysset bord. Udstik kagerne, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med æg, og drys med finhakkede mandler og kanelsukker. Bag kagerne midt i ovnen i 5-8 min ved 180 grader. Tag dem ud, når kanterne har taget farve, og lad dem køle af på en bagerist. Gentag processen med resten af dejen. 

Du opbevarer bedst jødekagerne i en lufttæt beholder, så de bevarer sprødheden. Inden du skal spise dem, fordeler du et lag karamel på det antal karamel-jødekager, du vil have og derefter lægger de plain jødekager ovenpå. Hvis du opbevarer jødekagerne med karamellen i, bliver de bløde, så lav kun lidt ad gangen, så du får spist dem alle (: 

Du kan for resten sagtens fryse noget af dejen ned og gemme den til en anden gang, hvor du har lyst til friskbagte småkager. 

Glædelig december! (: 

/Luise 

image
image
DSC_0487-3.jpg