Øl-boller

De her boller er simpelthen fantastiske. De er dejligt luftige, super velsmagende, og så er de utroligt nemme at lave. Ofte skal lækkert brød langtidshæve, men de her boller skal bare have et par timer eller tre på køkkenbordet! 

For at få det bedste resultat er det en meget stor fordel at have en røremaskine. Jeg bruger selv en maskine af mærket Assistent, som fungerer rigtig godt. 
Derudover bruger jeg en surdej fra Meyers Bageri, som er med til at give bollerne en dejlig syrlig undertone. Hvis du godt kan lide at bage, ville jeg klart anbefale, at du køber en surdej selv! :) 

Ca. 25-30 stk. 

  • 6,5 dl koldt vand
  • 1 øl (33 cl, mørk)
  • 15 g gær
  • 0,5 dl surdej*
  • 25-30 g salt
  • 400 g fuldkornshvedemel
  • 600 g hvedemel

*kan eventuelt erstattes med en lille smule ekstra gær og en tilsvarende væskemængde i form en blanding af vand og yoghurt.

Gæren opløses i øl, vand, surdej. Derefter tilsættes hvedemel, fuldkornshvedemel og salt, og ingredienserne blandes med en grydeske. Dejen skal være ret våd (som grød), men der skal stadig være en hvis modstand, når du rører rundt i den. Ælt dejen på røremaskine, til den slipper skålens kanter - det tager ca. 10 min. Stil dejen til at hæve på køkkenbordet i en lufttæt beholder smurt med olie - eksempelvis en skål med husholdningsfilm eller anden beholder med låg. Dejen er færdighævet, når du kan stikke en våd finger i dejen, og hullet i dejen bliver stående. Det tager ca. 2-3 timer. Dejen hældes ud på et godt meldrysset bord, drysses godt med mel og hakkes derefter ud til boller i passende størrelser med en malerspatel eller dejskærer. Bollerne skal ikke efterhæve og kan derfor puttes direkte i ovnen. Det bedste resultat fås ved at bage på en pizzasten, der har stået i ovnen i mindst 30 min. på 220° traditionel ovn, men en almindelig bageplade fungere også helt fint. 

Bollerne bages i 12-15 min. på 220 °C traditionel ovn. 

Jeg vil for resten anbefale dig på det allervarmeste at tage på Meyers Bagekursus. Det er en helt fantastisk aften, der fuldstændigt revolutionerer alle dine tanker om bagning.
Det behøver ikke at være svært at bage lækkert brød - du skal bare vide, hvordan du skal gøre, og det lærer du hos Meyer! :)

 Meyers Bageskole: http://www.meyersmadhus.dk/da/bageskole.html

 
/Luise