Nøddekage med rabarberskum

Forleden smagte jeg en af de skønneste kager, jeg længe er stødt på. Jeg var et smut forbi min bonusmor, der altid forkæler mig, mine søskende, venner og alle andre, der kunne finde på at lægge vejen forbi, med masser af skønne kager. Vi har efterhånden vores favoritter, men forleden dukkede en ny kage op på bordet… og den er uden tvivl føjet til listen over favoritkager! 

Min mor holdt noget pigemiddag forleden, hvortil vi af samme grund blev enige om at lave netop denne kage. Nu er det jo sådan, at vi befinder os lige midt i rabarbersæsonen -  og så er det er jo næsten et must at bruge de fine røde stængler i desserten. Vi valgte derfor at lave en rabarberskum i stedet for den jordbærskum, jeg havde fået hos min bonusmor. Resultatet var super! Både jordbær og rabarber fungerer godt, men det er lidt anderledes med rabarberskum - og det er jo altid sjovt med noget nyt. Derudover kan man virkelig få skummet til at smage koncentreret af rabarber (mere end med jordbær), og det er jo slet ikke dårligt. 

Nøddebunden er sej, næsten lidt karamel-agtig og har en dejlig intens smag fra de bagte hasselnødder. Kombineret med det let syrlige rabarberskum når vi altså helt til tops, hvis du spørger mig (: 

Jeg er vild med den her kage - og det var min mors veninder også! Som sagt er det helt sikkert en kage, der kommer på bordet igen. Den er perfekt at servere for gæster, eller bare når der skal gøres lidt ekstra ud af det hele; den er superflot at sætte på bordet og smager skønt!

Den lækre, seje bund indeholder én noget usædvanlig ingrediens… du må selv finde den… giv det en chance… lav kagen…. smag kagen… og overgiv dig… 

1 nøddekage med rabarberskum

Bunden: 

  • 4 bægre pasteuriserede æggehvider
  • 4 dl sukker
  • 150 g TUC-kiks
  • 200 g hasselnødder
  • 2 tsk bagepulver

Hasselnødderne: Spred nødderne på en bageplade, og bag dem 10 min ved 175 °C. Tag dem ud, hæld dem over på et viskestykke, og fold viskestykket som en bylt om nødderne. Hold nu om lukningen, mens du kører nødderne i viskestykket rundt i den anden håndflade. Fortsæt i lidt tid, indtil de fleste nødder er nogenlunde afskallede.

Selve bunden: Pisk æggehvider og sukker luftigt. Knus tuc-kiksene, hak hasselnødderne (du bestemmer selv hvor groft), og bland begge dele med bagepulver. Vend blandingen med sukker/æg. 

Smør kanterne, og dæk bunden med bagepapir i en 24 cm springform. Hæld dejen i formen og bag i ca. 25-30 min ved 175 grader. Lad kagen køle helt af. 

Rabarberskum: 

  • 300 g rabarber
  • 160 g rørsukker
  • 1 spsk kartoffelmel
  • 1 vaniljestang
  • 75 g hvid chokolade
  • 0,5 l piskefløde

Rens rabarber, skær stænglerne i stykker på 1-2 cm, læg dem i et ovnfast fad med bagepapir. Læg en smule af sukkeret (ca. 2 spsk) på et skærebræt, skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og gnid så vaniljekornene ud i sukkeret med en lille kniv, indtil de er jævnt fordelt. Drys den hjemmelavede vaniljesukker, kartoffelmel og det resterende rørsukker ud over rabarberne, og læg den tømte vaniljestang ved. Bag i ovnen i ca. 20 min ved. 175 grader. 

Afkøl fuldstændigt, fjern vaniljestangen, og rør rabarberne til en ensartet grød.

Smelt den hvide chokolade, og rør den i den kolde rabarbergrød. Pisk fløden til flødeskum, og vend så rabarber/chokolade-grøden i  flødeskummet med en forsigtig hånd. Det er ikke sikkert, at du skal bruge al rabarberen - smag dig frem, og vurder selv, hvor meget flødeskummet kan bære. 

Lige inden servering: 

  • Friske jordbær, skyllet og skåret i mindre stykker
  • Evt. bagte rabarber*

Fordel skummet på den kolde bund, og pynt med friske jordbær og evt. rabarber. Server kagen straks. 

* Vi bagte en smule af rabarberen i en lille skål for sig selv i kortere tid end selve grøden. Så bevarer stykkerne deres form og fungerer fint som pynt.  

Der er ikke så meget andet at sige end: glæd dig! 

/Luise

P.S. …. Det er en meget farlig sammenligning at lave, men jeg bliver nødt til det: Lagkagehusets Christianhavnertærte.