Oliventapenade med kapers

I weekenden holdt jeg middag for nogle af mine gode veninder. Hvis jeg selv skal sige det, var maden rigtiggod; faktisk så god, at jeg allerede nu kan sige, at de næste mange indlæg kommer til at dreje sig derom. Vi kan jo meget passende begynde nu, tage det fra en ende af og altså starte med forretten. 

Forretten bestod af tre slags dip serveret med sprøde “chips” af arabisk fladbrød. Jeg havde med vilje valgt  tre meget forskellige og lidt anderledes dips. Det smarte ved den her forret er, at alle dips kan forberedes dagen før, så det kun er “chipsene”, der skal laves på dagen - derudover smager det selvfølgelig skønt! 

Alle tre skåle blev tømt - så det tager jeg som et tegn på succes! (: 

I første omgang får I opskriften på oliventapenaden. Af de tre dips, vi havde på bordet, var det nok den mest klassiske og uden tvivl den simpleste og hurtigst lavede.

Hos mig har vi relativt ofte et glas hjemmelavet oliventapenade stående i køleskabet, og det er altid lækkert - og meget anvendeligt. Jeg bruger det tit i mine sandwiches, men det er også godt til bruschetta eller som i dette tilfælde; som dip. 

Hvis du har lyst, kan du putte ansjosfilletter i din tapenade. De får ikke tapenaden til at smage af fisk; de salter den - på en anden måde end salt kan. Af samme grund skal du nok holde lidt igen med kapers, hvis du vælger at bruge ansjoser; begge dele er meget salt.

Tapenade er lynhurtigt at lave og altid lækkert at have i køleskabet.  

Hjemmelavet oliventapenade

  • 300 g udstenede, drænede oliven, fx kalamata
  • 40-50 g kapers, drænede
  • 1 lille fed hvidløg, presset eller skåret i mindre stykker
  • Ca. ¾ dl olivenolie
  • Saft af ½ citron 
  • Evt. 1-2 ansjosfilletter

Blend alle ingredienser i en blender eller foodprocessor. Hold eventuelt igen med noget af citronsaften, olivenolien og hvidløget. Tapenaden skal være blød/cremet, så den automatisk folder ind fra kanterne til knivbladet, når du blender. Bliver den stående langs kanterne, tilsætter du olivenolie lidt ad gangen, til du opnår den rigtige konsistens. Blend, indtil tapenaden har den grovhed, du ønsker, og smag den til.

Opbevar tapenaden på køl i en lufttæt beholder. 

Velbekomme! 

/Luise