Risotto med svampe og chorizo

Jeg vil i løbet af denne uge køre et lille tredelt grød-tema.
Jeg håber, du har lyst til at følge med :)

Når man nu står i Irmas grøntafdeling og får øje på en kasse utroligt flotte østershatte, er det svært at lade være. Det er jo næsten umuligt… især når først tanken om en cremet risotto med stegte svampe har meldt sin ankomst. 
Man kan da ikke bare gå videre og lade de stakkels friske østershatte ligge helt alene. Jeg kunne i hvert fald ikke, så et par af de fineste klaser kom med under armen og blev nænsomt transporteret med hjem. 

Udsigten til en tung eftermiddag og aften med kun lektier og aflevering til at gøre mig selskab resulterede i en smule selvmedlidenhed og en ekstra lyst til at forkæle mig selv lidt. Jeg besluttede mig derfor for at udleve min lille supermarkeds-drøm, og gav mig i kast med min stærkt tiltrængte risotto. Jeg elsker, når der er rigeligt med fyld i min risotto, så jeg var meget rundhåndet med svampene - som endte med at være en blanding af champignoner og østershatte. Derudover spædede jeg op med lidt stærk chorizo for at give lidt ekstra kant. Det kan virkeligt anbefales! Her får du første opskrift i min lille grød-trilogi :)

Til 2 personer:

 • 250 g friske svampe (fx champignoner, kantareller, østershatte)
 • 30 g chorizo
 • 1 stilk bladselleri
 • 1 lille løg
 • 225 g risottoris
 • ½ liter grøntsagsbouillon
 • ½-1 dl hvidvin
 • Et par stilke rosmarin og timian
 • 30 g friskrevet parmesan
 • En klat smør 
 • Olivenolie

Start med at rense svampene og skære dem i mindre stykker (husk, at de altid skrumper en hel del under tilberedning). Undlad eventuelt at skære de allerfineste, for så kan de bruges som dekorativ topping til sidst. Skær chorizoen i skiver, og finthak løg og bladselleri. Kog ½ liter vand og opløs bouillonterningen heri. Steg nu løg og bladselleri over middelhøj varme i en gryde med olivenolie, indtil løgene er blanke. Tilsæt så risottorisene og vend dem rundt, så det hele er blandet. Tilsæt vinen, og lad den koge helt ind. Put nu rosemarinstilkene i sammen med 2 dl bouillon, og lad det koge. Rør jævnligt rundt, og spæd op med ca. 1 dl bouillon, hver gang risene er kogt tørre. Imens steger du svampe og chorizo på en anden pande ved højeste blus sammen med olivenolie og timianblade. Lige inden svampene er klar, giver du dem et drys salt. 

Efter ca. 15 minutter og ½ liter bouillon er risene klar. Det er en god idé at smage på dem undervejs, så du er sikker på, at de ikke koger helt ud og bliver smattede. Der skal helst være lidt bid i dem. Kogetiden kan typisk findes på emballagen, men du kan aldrig helt regne med den, så smag dig frem.


Når du mener, at risene er klar, tager du dem af varmen og vender dem godt med parmesan, smør, chorizo og svampe (husk at gemme lidt til topping). Giv det hele et godt drys peber, men vær forsigtig med salten, da parmesanen er meget salt i sig selv. Læg de fine svampe ovenpå, drys med purløg og giv eventuelt et ekstra kværn peber og mere parmesan. Server risottoen med det samme, mens den er allermest blød og cremet :)

Velbekomme! 

Vi ses til mere grød inden længe! :)

/Luise