Seje nøddebunde med vanilje-skyr og solbærsylt

Jeg fik lige pludselig lyst til noget sødt forleden... så da min mor kom hjem fra arbejde, duftede der pludseligt dejligt af ristede hasselnødder og sød vanilje.  Vi havde et par dage forinden været på besøg hos min onkel og tante, hvor  min lille fætter og jeg havde plukket bunkevis af solbær i deres have. Det blev til en lækker omgang solbærsylt, der kom på toppen af desserttallerkenen. 

Det var rigtig lækkert, og med det i tankerne, kunne min mor ikke afholde sig fra at lave en portion hjemmelavet solbærsyltetøj, så snart vi selv kom hjem. Jeg klager bestemt ikke. Syltetøjet har vi brugt på både yoghurt, knækbrød og morgenboller, og den sidste klat kom altså på disse kager. Det fungerer super med solbærenes syrlige smag, som går godt med den lidt sødere bund og vanilje-skyr samt nøddebundens ristede nøddesmag. 

Hvis man - som jeg  - har solbærsyltetøjet lavet på forhånd, er den her kage meget hurtig at lave. Vaniljeskyren kan laves på 2 min, og bunden er ligeledes både simpel og hurtig. Perfekt til en impulsiv sommerdessert :) 

Nøddekager med vanilje-skyr og solbærsylt (4 runde kager som på billederne) 

Nøddebunde

 • 2 æggehvider 
 • 2 dl sukker
 • 75 g kiks (fx TUC eller Digestive)  
 • 100 g hasselnødder
 • 1 tsk bagepulver
 • Lidt salt (medmindre du har brugt TUC-kiks)  

Hasselnødderne: Spred nødderne på en bageplade, og bag dem i 5-10 min ved 175 °C - indtil skallen løsner sig. Tag nødderne ud, hæld dem over på et viskestykke, og fold viskestykket som en bylt om nødderne. Hold nu om lukningen, mens du kører nødderne i viskestykket rundt i den anden håndflade. Fortsæt i lidt tid, indtil de fleste nødder er nogenlunde afskallede.

Selve bunden: Pisk æggehviderne stive, mens du tilsætter sukkeret lidt ad gangen. Knus kiksene, hak hasselnødderne (lidt groft, så der stadig er mærkbare hasselnøddder i bunden), og bland begge dele med bagepulver og salt. Vend blandingen med sukker/æg. 

Put bagepapir i en 25 x 25 cm bradepande, og hæld dejen heri. Bag den i ca. 20-25 min min ved 175 grader varmluft. Lad kagen køle helt af, og udstik herefter 4 runde kager af den store bund. 

Vanilje-skyr

 • 3 dl skyr
 • ca. 2 tsk flormelis, sigtet
 • ca. 2 tsk vaniljesukker, sigtet

Bland skyr med de to slags sigtet sukker, og bland det. Smag vaniljeskyren til for mere flormelis og vaniljesukker. 

Solbærsylt

 • 200 g solbær
 • Ca. 130-150 g rørsukker

Bland bær og sukker i en gryde, og lad det trække, indtil sukkeret har trukket noget af væsken ud af solbærene. Varm det op, og lad det koge, til syltetøjet har den rigtige konsistens. Smag til for sukker, og lad det så køle af. 

Fordel vaniljeskyren på nøddebundene, læg en fin klat solbærsyltetøj ovenpå, og server ellers kagerne med det samme :) 

Hav det godt så længe!  

/Luise