Avocado-ærtecrème med basilikum, ristede hasselnødder og sprødt rugbrød

Jeg ved ikke, om jeg ville kalde det forår endnu, men det danske vejr viser sig da fra sin bedre side i de her dage. Jeg er netop kommet hjem fra idrætsdag med min årgang; 100 elever, der forvildet løber rundt i Geels Skov og prøver at stå på hinanden i underlige formationer, der vist skulle ligne pyramider. Ikke super seriøst, men til gengæld hyggeligt - og det er vel også det vigtigste (: Nu sidder jeg så her på min terrasse, med solvarme kinder og et varmt tæppe omkring mig, mens jeg nyder de forsigtige forårstakter. Jeg håber, at du også er ude at nyde det dejlige vejr. 

Man får sådan et dejligt overskud, når solen skinner - og mit blev kun større, da jeg i mandags fik aflyst et par moduler og udskudt en aflevering. Min lille fejring var en lækker frokost til mig selv. Jeg lavede derfor den her avocado-ærtecrème, som måske kan gå for en slags nordisk version af den klassiske guacamole

Crèmen var ret velafbalanceret, idet både ærter og avocado kunne smages trods deres neutrale smag. Basilikummen og citronen spicer lidt op, mens hasselnødderne giver lidt tekstur. Som du kan se, spiste jeg det som en mad, men jeg tænker, at crèmen også kunne være en ret lækker for-snack, når man har gæster til middag. Jeg kunne forestille mig, at 
avocado-ærtecrèmen ville fungere godt som dip til små chips af hårdt ristet rugbrød. Uanset hvad du gør, vil jeg klart anbefale at du spiser crèmen sammen med rugbrød frem for grissini eller lignende; rugbrødet giver nemlig et lækkert sprødt og let syrligt modspil til den crèmede og milde avocado-ærtecrème. 

Sprødt rugbrød med avocado-ærtecrème med hasselnødder og basilikum (til 2 skiver rugbrød)

  • 1 avocado
  • 75 g ærter
  • Ca. 15 store blade basilikum, revet i mindre stykker
  • Ca. 15 hasselnødder, ristede og befriede for skal
  • Et skvæt citronsaft
  • Et skvæt olivenolie
  • Evt. lidt parmesanost
  • Salt
  • 2 tynde skiver rugbrød

Rist hasselnødderne på en pande, til skallen krakelerer. Lad nødderne køle af, fjern skallerne, og hak nødderne groft. Rist rugbrødsskiverne sprøde, og lad dem køle af på en rist. Det er ret vigtigt, at rugbrødsskiverne har luft til alle sider, så de kan komme af med varmen og blive sprøde. Blend alle ingredienserne sammen (bortset fra rugbrød), og smag til med basilikum, citron, salt og parmesanost. Juster konsistensen med citronsaften og olivenolien. 

God fornøjelse! Og glædeligt for-forår (: 

/Luise