Vaniljekranse

Jeg er helt vild med de små dekorative kranse, der fylder juledåserne i december. Vaniljekranse kandiderer efter min mening helt klart til at være en af julens bedste treats til den søde tand. 

Allerbedst er det, når den karakteristiske mandelsmag slår igennem, og de små sorte vaniljekorn kan ses, duftes og ikke mindst smages. Jeg prøvede mig lidt frem for at få mandler såvel som vanilje til at stå frem, og det lykkedes fuldt ud! Ærligt talt kan jeg ikke huske at have smagt bedre vaniljekranse.
Så her får du min opskrift, der forhåbentligt kan gøre din juletid endnu sødere. 

Ca. 150 stk. 

  • 100 g mandler
  • 375 g mel
  • 225 g sukker
  • 275 g smør, lidt blødt
  • 1 vaniljestang
  • 1 æg, sammenpisket

Smut mandlerne og blend dem til mandelmel (nogenlunde som fint rasp). Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Læg ca. ½ dl af sukkeret oven i vaniljen og vend det sammen med kniven ved at gnide det mod skærebrættet, indtil begge dele er ordentligt blandet med hinanden. Bland mandelmel, mel, sukker og vaniljesukker i en skål. Tilsæt smøret og hak det hele sammen med en mørdejsælter eller klem det mellem fingrene, indtil dejen er lidt “savsmulds-agtig”, og der ikke er flere rene smørklumper. Hæld nu det sammenpiskede æg i og saml hurtigt dejen til én klump. Stil den i køleskabet i ca. 1 time. Fortsættes nedenfor. Form nu dejen til pølser enten ved at rulle med hænderne eller ved brug af en kødhakker, som min oldemors gamle på billederne :) Form til fine kranse og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem ved 200 °C lige over midten af ovnen. De skal have ca. 7 minutter, men hold øje med dem til sidst, da de meget hurtigt bliver mørke. Jeg kan bedst lide, når de stadig er lyse, men lige er begyndt at få farve. 

Lad dem køle fuldstændigt af på bagepapiret på en rist og pak dem derefter i lufttætte beholdere for at bevare sprødheden.


Med en sød indpakning fungerer vaniljekransene også rigtig fint som en værtindegave til et af månedens utallige julearrangementer. 

God fornøjelse!

/Luise