Små tærter med jordbær-rabarberskum, råsyltet rabarber og mørk chokolade

Da jeg for lidt tid siden lagde et lille billede af disse fine tærter på min Instagram (LuiseSesamSesam), var der lidt efterspørgsel efter opskriften, som jeg så lovede ville komme på bloggen. Nu har jeg endelig fået taget mig sammen, så her er opskriften. 

Jeg lavede selv tærterne til en tøseaften, hvor jeg havde påtaget mig at stå for desserten. Jeg elsker sommerens rabarber og jordbær, og jeg tænkte at den famøse kombination ville gøre sig godt på en sprød mørdejsbund og med lidt mørk chokolade. Jordbær-rabarbercremen er lækker, luftig og sød og har derfor godt af lidt modspil fra den bitre mørke chokolade og de syrlige, sprøde, råsyltede rabarberskiver. Hvis du har lyst, er det sikkert også lækkert at vende lidt af de råsyltede rabarber i selve cremen. 

Opskriften ser måske lidt overvældende ud, og der er da også en del forskellige ting, der skal laves, men som jeg også har markeret nedenfor, er der mange af delene, der kan laves i god tid, og så er det lige pludselig meget overkommeligt.

Jeg overstod selv meget af arbejdet dagen i forvejen og tidligere samme dag, og så var det nemt or hurtigt at lave de små tærter inden servering. Det er jo altid dejligt at have forberedt det hele på forhånd :) 

Små tærter med mørk chokolade, jordbær-rabarberskum og råsyltet rabarber (8 stk)

Råsyltet rabarber (Kan med fordel laves dagen forinden - eller før) 

 • 1 stængel rabarber
 • Rørsukker

Skyl og rens rabarberen og skær den i papirtynde skiver. Vend skiverne i sukker nok, til at de alle er godt dækkede. Jeg afmålte ikke sukkermængden, men jeg vil anbefale, du sørger for hellere at have for meget end for lidt sukker - rå rabarber kan blive meget sure ellers. Lad rabarber og sukker trække på køl i mindst 8 timer - og gerne længere. Du kan allerede sætte dem over et par dage før, hvis du vil. Vend jævnligt i dem. 

Tærtebunde (2 store eller 16 små) - (Kan laves dagen forinden)

 • 150 g flormelis
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 tsk fint salt
 • 500 g hvedemel
 • 250 g smør, koldt
 • 2 æg
 • 100 g mørk chokolade

OBS! Opskriften giver er dobbelt så meget dej, som vi skal bruge. Jeg synes dog, det er dejligt at have en tærtedej liggende i fryseren til den impulsiv omgang tærtebagning :) Derudover er det i det her tilfælde smart at have masser af tærtedej at arbejde med, da vi laver små tærter. 

Bland flormelis, vaniljesukker, salt og mel i en skål. Skær smøret i mindre stykker og hak det i melblandingen med en mørdejsælter, til strukturen minder om savsmuld. Hvis du ikke har en mørdejsælter, kan du bruge dine hænder til at fnulre melblanding og smør til "savsmuld". Tilsæt så æggene, og saml hurtigt dejen med dine hænder. Lad dejen ligge på køl i ca. 1 time. 

Opvarm ovnen til 180 grader varmluft. Del dejen i to, lad den ene halvdel blive på køl, og rul den anden ud. Beklæd 8 usmurte små tærteforme med mørdej - brug den anden halvdel fra køl, hvis du løber tør for dej, eller den første halvdel bliver for varm og svær at arbejde med. Her er et lille fif til, hvordan du får flotte kanter på tærterne. Prik tærtebundene, og fyld dem med sølvpapir og tørrede bønner eller tærtebagekugler. Bag tærterne i ca. 15 min, og lad dem køle helt af. Frys din resterende mørdej ned til en anden gang. 

Smelt chokoladen, fordel den på de kolde tærtebunde, og lad den størkne. 

Jordbær-rabarbergrød (Kan laves dagen forinden eller tidligere)

 • 150 g jordbær, skyllet og skåret i mindre stykker
 • 300 g rabarber, skyllet og skåret i stykker på ca. 1 cm. 
 • 1 dl rørsukker
 • ½ vaniljestang

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og brug en kniv til at mase dem sammen med noget af rørsukkeret, så kornene bliver fordelt. Bring den hjemmelavede vaniljesukker og de ingredienser i kog, og lad det smire i ca. 1 time og 15 min., til det er kogt ind til en tyk grød. 

Kagecreme

 • ½ valinjestang
 • 2,5 dl sødmælk
 • 3 æggeblommer
 • 70 g sukker
 • 20 g majsstivelse

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bring dem, mælken og den tomme vaniljestang i kog ved konstant omrøring. Tag mælken af varmen. Pisk æggeblommer og sukker lyst, og hæld så den varme mælk og majsstivelse i æggesnapsen. Hæld blandingen tilbage i gryden, og bring det i kog igen ved medium varme og konstant omrøring. Tag cremen af varmen, så snart den tykner, og hæld den i en skål. Læg plastfolie direkte på cremen og op ad skålens sider, og lad så cremen stå i køleskabet, til den er helt kold. 

Anretning

 • 1 dl piskefløde
 • Friske jordbær og mørk chokolade til pynt

Pisk fløden til flødeskum, og vend den med det meste af kagecremen - smag dig frem for at finde den rigtige balance mellem creme og flødeskum. Vend ligeledes jordbær-rabarbergrøden i - smag dig også her frem for at finde den rette mængde. Fordel cremen på tærtebundene, og pynt med friske jordbær, reven eller hakket mørk chokolade og ikke mindst de råsyltede rabarberskiver. 

Server tærterne straks, og nyd resultatet af dit gode arbejde i køkkenet :) 

Velbekomme! 

/Luise