Hurtige og luftige øl-boller på spelt (uden surdej)

Det er ikke længere nogen hemmelighed, at jeg er vild med hjemmebagt brød, og at jeg har leget rundt med en surdej. Desværre er der sket det tragiske, at min surdej er afgået ved døden, efter jeg har forsømt den under travle skoledage og eksamenslæsning.

Vores fryser byder normalt på et lille udvalg af hjemmebagte boller til madpakker og weekend-morgenmad, men forleden gjorde min mor mig opmærksom på, at bolle-bestanden var kritisk. Der var ikke lige tid til at vente 10 dage  på en ny surdej, så jeg gik i krig med boller kun på gær. 

Surdej, langtids- og koldhævning er blevet noget så smart og moderne på det sidste (hvilket er fuldt fortjent), men nogle gange er det altså også dejligt bare at købe en pakke gær, klaske en hurtig dej sammen og have boller klar, få timer efter man er startet. Det var sådan en omgang boller, jeg lavede forleden. De er både hurtige og nemme - og vigtigst af alt smager de stadig skønt og har en dejlig luftig krumme.

Jeg går for resten og leger med tanken om at lave en guide til at arbejde med våde brøddeje, lige som jeg tidligere har lavet min surdejs-guide. Det kan nemlig være lidt tricky at arbejde med den slags deje, hvis ikke man har prøvet det før. Jeg er dog sikker på, at det bliver nemmere, hvis man har forklarende billeder og ikke blot tekst.  Så hvem ved, måske laver jeg en lille billed-brød-guide inden for den nærmeste fremtid. 

Men giv den bløde dej en chance - øvelse gør mester! I sidste ende er resultater virkeligt læk
kert. 

Lige en anden ting til dig, der abonnerer på RSS-feed'et i Google Reader: Google Reader lukker d. 1. juli. Jeg håber selvfølgelig, meget at du alligevel vil fortsætte med at følge med. Du kan eksempelvis følge Sesam, Sesam på Bloglovin' eller modtage nye indlæg på email.
Hvis du er ny på Bloglovin', er her en lille tutorial til, hvordan det fungerer :) 

Hurtige og luftige øl-boller på spelt (20-25 stk) 

  • 1 dåse øl (33 cl)
  • 7 dl koldt vand
  • 20 g gær
  • 1 spsk fint salt
  • 700 g fint speltmel
  • 350 g groft speltmel

Opløs gæren i det kolde vand og øl. Tilsæt salt og mel (hold altid lidt igen med melet, og tilsæt i stedet mere bagefter, hvis der er brug for det). Rør dejen i ca. 1 min ved lav hastighed på en røremaskine. Tjek så, om dejen har konsistens som en lidt tyk risengrød. Hvis det ikke er tilfældet, tilsætter du lidt mere vand (hvis dejen er for fast) eller fint speltmel (hvis dejen er for flydende), til den har den rigtige konsistens. Ælt så dejen på røremaskine i ca. 5-7 min, til dejen har samlet sig. Den skal kunne løftes, som jeg gør det på billedet til højre. Læg dejen i en lufttæt, oliesmurt beholder, og lad den hæve først 3 timer på køl og derefter 1½ time ved stuetemperatur. Dejen er færdighævet, når du kan stikke en våd finger i dejen, og hullet bliver stående, efter du har løftet din finger. 

Hæld dejen ud på at godt meldrysset bord, drys den godt med mel, og brug en dejskærer eller malerspatel til at hakke boller i passende størrelser. Vær forsigtig med dejen, og rør den så lidt som muligt, så den bevarer sin luftighed. Bollerne skal ikke efterhæve. 

Det bedste resultat fås ved at bage bollerne på en pizzasten, der har stået i ovnen i mindst 30 min. ved 240° traditionel ovn. Bag bollerne ved 240° traditionel ovn i 10-12 min, til de har en kernetemperatur omkring 100°. Lad bollerne køle af på en bagerist. 

Se eventuelt også: Gulerodsboller a la Emmerys, øl-boller og surdejsboller med squash, græskarkerner og stenformalet hvedemel.

God fornøjelse! 

/Luise